Το Κάστρο του Δράκουλα

Πρόκειται για το πιο ισχυρό brand name της Ρουμανίας. Το φημισμένο Κάστρο του Δράκουλα  στην Τρανσιλβανία προσελκύει ετησίως 500.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που συρρέουν για να δουν που έζησε ο Δράκουλας, κατά κόσμον Βλαντ Τσέπες.
Όλα αυτά φυσικά δεν τα είχε στο μυαλό του ο Αμερικάνος συγγραφέας Μπραμ Στόκερ όταν στα τέλη του 19ου αιώνα έγραφε το μυθιστόρημα «Δράκουλας», μολονότι δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ρουμανία, εμπνευσμένος από τον πραγματικό Βλαντ Τσέπες τον Παλουκωτή. Ο Στόκερ γοήτευσε και το Χόλυγουντ, με τις κινηματογραφικές υπερπαραγωγές με θεματολογία τον Δράκουλα, να βάζουν στον χάρτη την, άγνωστη έως τότε, Ρουμανία στον δυτικό κόσμο.
Η τουριστική αξιοποίηση του κάστρου, που βρίσκεται 172 χλμ. βόρεια του Βουκουρεστίου, ξεκίνησε ουσιαστικά μετά την πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να προστατέψει την υστεροφημία του «πρίγκιπα» Βλαντ Τσέπες, είχε φθάσει σε σημείο να απαγορεύσει στους συμπατριώτες του τη χρήση του όρου «Δράκουλα».
Με την πτώση του κομμουνισμού, η φτωχή Ρουμανία είδε τον τουρισμό ως μάννα εξ ουρανού. Δειλά δειλά δημιουργήθηκαν τουριστικά πακέτα με επισκέψεις σε διάφορα σημεία που μνημόνευε ο Στόκερ στο βιβλίο του. Δεδομένου ότι η σύνδεση όλων αυτών των σημείων με τον Βλαντ Τσέπες ήταν ανέφικτη, οι τουριστικοί πράκτορες ζήτησαν από τους ιστορικούς να… «ξαναγράψουν» την Ιστορία, ώστε να υπάρχει μια συνάφεια με τον θρυλικό Δράκουλα.
Το 2009 το Κάστρο του Δράκουλα, που ανήκει στη βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας και η οποία φέτος το «έβγαλε στο σφυρί», μετατράπηκε σε μουσείο, οπότε και ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις των τουριστών. Σήμερα αποτελεί την πιο σημαντική τουριστική ατραξιόν της Ρουμανίας, με τη μορφή του Βλαντ Τσέπες να βρίσκεται κυριολεκτικά παντού: σε ποτήρια, ρούχα, σουβενίρ, δώρα κ.λπ.
Τουρίστες από όλο τον κόσμο, γοητευμένοι με ιστορίες σχετικά με κάστρα χαμένα μέσα σε δάση, βαμπίρ, φέρετρα και αρκετό αίμα, καταφθάνουν για να θαυμάσουν το επιβλητικό μυθικό κάστρο. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν είναι ότι σε αυτό το κάστρο δεν έζησε ποτέ ο Βλαντ Τσέπες! Μία ολόκληρη ανθηρή βιομηχανία έχει στηθεί πάνω σε ένα παραμύθι, σε μια παραποίηση της αλήθειας.

Το πραγματικό κάστρο του Δράκουλα είναι σε μια δύσβατη και απομονωμένη περιοχή της Ρουμανίας, για το οποίο οι ελάχιστοι επισκέπτες που καταφθάνουν πρέπει να ανέβουν 1460 σκαλοπάτια...
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia