Τα μπόνους της Porsche στους υπαλλήλους και... τα μισά ένσημα που κολλάνε οι Ελληνες επιχειρηματίες

Το 2014 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την Porsche, που είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, και να ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δε πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας εκτινάχθηκαν κοντά στα 200.000 αυτοκίνητα αποφέροντας έσοδα ύψους 17,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των υπαλλήλων της σε αυτή την επιτυχία, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επιβραβεύσει τον κάθε εργαζόμενο της εταιρείας με μπόνους 8.600 ευρώ. Για τους υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή είναι νεοδιόριστοι το μπόνους θα είναι προσαρμοσμένο. Το δυναμικό της εταιρείας ανέρχεται σε 14.600 εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο μπόνους είναι το υψηλότερο που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τα 7.900 ευρώ του μπόνους θα αποδοθούν στους υπαλλήλους με την μορφή μετρητών, ενώ τα υπόλοιπα 700 ευρώ θα πάνε στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο.

Στην Ελλάδα, τώρα, πέρα από ορισμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υιοθετήσει προγράμματα profit sharing (πρόκειται για τη διαμοίραση μέρους των κερδών στους υπαλλήλους), όπως είναι ο Καρέλιας, αναγνωρίζοντας έτσι τον κόπο και την προσπάθεια των υπαλλήλων τους, των «συνεργατών» τους όπως συχνά τους αποκαλούν, η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτών αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους ως ένα κομμάτι κρέας.
Αφορμή για την ατυχή αυτή σύγκριση στάθηκε η τυχαία συνάντηση που είχα πρόσφατα με μια παλιά μου μαθήτρια, που εργάζεται σε ένα από τα μαγαζιά πολύ γνωστού επιχειρηματία, ένα πολυτελές εστιατόριο. Όταν την ρώτησα, αν πληρώνεται στην ώρα της, μου χαμογέλασε με νόημα. Μας χρωστάει, μου είπε, τρεις μισθούς, έτσι κάνει σε όλους τους υπαλλήλους του. Τους έχει τρεις μήνες πίσω, όχι επειδή έχει πρόβλημα ρευστότητας. Τα μαγαζιά του είναι γεμάτα, δουλεύουμε σαν σκύλοι, μου εκμυστηρεύτηκε.
Όσον αφορά τα ένσημα, ο εργοδότης της κολλάει μόλις τα μισά (τυχερή, αν σκεφτούμε ότι πολλοί εξακολουθούν και δουλεύουν μαύρα), πάγια πρακτική όλων σχεδόν των ελληνικών εστιατορίων. Αλήθεια το κράτος δεν το γνωρίζει αυτό; Είναι κοινό μυστικό, αλλά όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι Ελληνες επιχειρηματίες όχι μόνο απολαμβάνουν δεκαετίες τώρα ασυλία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στα «κορόιδα»), αλλά αντιμετωπίζουν και όλους τους ανθρώπους τους ως υπηρέτες.

Αν πραγματικά θέλουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένη χώρα, θα πρέπει πρώτα από όλα οι εργοδότες να αλλάξουν νοοτροπία (αλήθεια, ποιος θεωρείτε είναι πιο παραγωγικός: ο υπάλληλος της Porsche ή ο είλωτας που απασχολείται σε μια τουριστική επιχείρηση;) και το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και για τα δύο, διατηρώ τις αμφιβολίες μου…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia