Επιστρέφει το brand name Nokia

Για πολλούς από εμάς το όνομα Nokia υπήρξε συνώνυμο του κινητού τηλεφώνου. Η φινλανδική εταιρεία μεσουράνησε στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, έχοντας πιο σημαντική επιτυχία το μοντέλο 3310, το οποίο πούλησε 126 εκατ. συσκευές σε όλο τον κόσμο, όντας το πιο επιτυχημένο εμπορικά κινητό τηλέφωνο όλων των εποχών.

Η Nokia ανέκαθεν βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Από το 1998 μέχρι το 2007 καθίσταται o ηγέτης στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με πωλήσεις που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο συσκευές. Την ίδια χρονιά, το 2007, η φινλανδική εταιρεία αναγνωρίζεται ως το 5ο πιο ισχυρό brand name παγκοσμίως.

Στην εποχή της μεγάλης της δόξας η φινλανδική εταιρεία, πρωτοπόρος πλέον στην ψηφιακή τεχνολογία και στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, κατασκεύαζε μισό εκατομμύριο τηλέφωνα την ημέρα. Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, ότι το «καμάρι της Φινλανδίας» έφθασε σε σημείο να αντιπροσωπεύει το 4% του ΑΕΠ και το 21% των συνολικών εξαγωγών της σκανδιναβικής χώρας, που είχε βρεθεί στην τρίτη θέση των πιο προηγμένων χωρών παγκοσμίως..

Δυστυχώς για την ίδια, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς μια σειρά από άστοχες επιχειρηματικές ενέργειες καθώς και η επίδειξη εξαιρετικά αργών αντανακλαστικών, είχε ως αποτέλεσμα να υποσκελιστεί από τους κύριους ανταγωνιστές της, την Apple και την Samsung. Εν τέλει εξαγοράστηκε από την Microsoft έναντι 7,2 εκατ. δολαρίων, η οποία αποφάσισε ότι πλέον η εν λόγω επωνυμία (με ιστορία που χάνεται στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν παρήγαγε χαρτί και μετέπειτα γαλότσες και αντιασφυξιογόνες μάσκες) δεν έχει καμία θέση στο χαρτοφυλάκιό της.

Ωστόσο, ένα τόσο δυνατό brand name όπως είναι η Nokia φαίνεται ότι ετοιμάζει την εντυπωσιακή επιστροφή της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από πρώην στελέχη της φινλανδικής επιχείρησης, η HMD, συνεργάστηκε με την Foxconn, γνωστό παραγωγό κινητών τηλεφώνων της Ταϊβάν, για να αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης του άλλοτε πανίσχυρου εμπορικού σήματος σε κινητές συσκευές.


Διατηρώντας στην κατοχή της τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των τηλεφώνων της, η Nokia υπέγραψε δεκαετή συμφωνία αδειοδότησης (licensing) για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ με το εμπορικό σήμα «Nokia», στηριγμένων στην πλατφόρμα Android. H HMD θα εισπράττει ένα ποσό επί των πωλήσεων, για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα πρώτα κινητά Nokia αναμένεται να βγουν από τη γραμμή παραγωγή στις αρχές του 2017.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia