Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, καθώς πλέον ο χρόνος πιέζει και τα περιθώρια για την άλλοτε κραταιά αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχουν στενέψει επικίνδυνα – εκτιμάται ότι, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα, θα τιναχτούν όλα στον αέρα.

Η οικογένεια Σκλαβενίτη φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, να έχει καταθέσει στις τράπεζες πρόταση διάσωσης. Υπολογίζεται ότι για τη διάσωση της Μαρινόπουλος θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους μισού δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 360 θα τα πάρει με τη μορφή δανείου με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η οποία θα αποκτήσει και τον πλήρη έλεγχο της πολύπαθους εταιρείας.

Επιπλέον, ο Σκλαβενίτης θα καταβάλλει μέχρι το 2017 άλλα 125 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της κατά το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Στόχος είναι ένας: η επαναφορά στην κερδοφορία σε βάθος 2-3 ετών.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τους προμηθευτές, αυτές θα υποστούν κούρεμα που θα φθάνει το 40-50% - το υπόλοιπο ποσό αναμένεται, αν επικυρωθεί η συμφωνία, να καταβληθεί άμεσα και με μετρητά. Αντιθέτως, οι οφειλές προς το Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν κανονικά, χωρίς κούρεμα.

Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει επίσης τη διατήρηση των εργαζομένων της χειμαζόμενης αλυσίδας Μαρινόπουλος (αριθμεί πάνω από 11.000 άτομα) και όλου του δικτύου, καθώς και rebranding, την αλλαγή δηλαδή του brand στο δίκτυο καταστημάτων από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης. Σύντομα η επωνυμία Μαρινόπουλος θα αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση.


Να σημειωθεί ότι η Μαρινόπουλος υπήρξε για χρόνια η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Μια σειρά όμως από άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως την επεκτατική πολιτική που ακολούθησε εν καιρώ κρίσης και την εξαγορά του μεριδίου της Carrefour, που είχαν ως αποτέλεσμα τον υπέρμετρο δανεισμό της εταιρείας, ο οποίος σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης, την έφεραν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
\
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia