Πίτσα φτιαγμένη από... ρομπότ

Η κεντρική ιδέα της πιτσαρίας Zume, που ιδρύθηκε το 2015, είναι ότι μέσα από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας παραγωγής της πίτσας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την επιστράτευση ρομπότ, εξοικονομείται χρόνος και χρήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία μπορεί να κάνει παραδόσεις σε 15 μόλις λεπτά, λιγότερα από ότι η Dominos που υπόσχεται 30λεπτη παράδοση.
Τα χρήματα που εξοικονομούνται επενδύονται στη χρήση ποιοτικών υλικών για τις σάλτσες, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται. Οι δε τιμές πώλησης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.
Η χρήση των ρομπότ δεν καλύπτει ακόμα όλη την διαδικασία παρασκευής, αλλά τομείς όπου ο ανθρώπινος παράγοντας είναι επιρρεπής σε λάθη, όπως είναι η άνιση κατανομή της σάλτσας πάνω στην πίτσα.
Οι πίτσες της Zume –η εταιρεία μπορεί να παρασκευάσει 288 πίτσες σε μία ώρα- παραδίδονται μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά ο στόχος είναι η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες αμερικάνικες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες δίνονται αποκλειστικά online ή μέσω app για κινητά (κατόπιν το ρομπότ Al δίνει εντολή στον αυτόματο ιμάντα), ενώ οι παραδόσεις σε σπίτια και καταστήματα γίνονται με φορτηγά–φούρνους, με αποτέλεσμα η πίτσα -για παραδόσεις σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 12 λεπτά της ώρας- να ψήνεται κατά την ώρα της παράδοσης (μέσω του GPS ο φούρνος ζεσταίνει την πίτσα για επιπλέον 3,5 λεπτά), κατόπιν να κόβεται από τον υπάλληλο, να μπαίνει στο αεροδυναμικό κουτί και να παραδίδεται ζεστή στ
ον πελάτη.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia