Πώς ένα μήλο δίχασε την Apple και τους Beatles...

Τι διαφορά έχει ένα μισοδαγκωμένο μήλο από ένα ολόκληρο; Αν μιλάμε για τη γνωστή Apple, καμία. Το ολόκληρο μήλο, το trademark που έντυσε τη μουσική των Beatles, μέσω της δισκογραφικής που οι ίδιοι έστησαν, είναι πια κατοχυρωμένο σήμα κατατεθέν για τον κολοσσό των υπολογιστών και των gadgets.

Το 1978 ο George Harrison είδε μια διαφήμιση της νεοσύστατης τότε Apple Computers και θεώρησε πως η εταιρεία του Steve Jobs προσπαθούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη των Beatles. Οι δικηγόροι του συγκροτήματος κινήθηκαν νομικά και, τρία χρόνια αργότερα, η Apple έφτασε σε συμβιβασμό που ήθελε την εταιρεία πληροφορικής να πληρώνει 80.000 δολάρια στην δισκογραφική και να υπογράφει ένα συμβόλαιο ότι δεν θα έμπαινε ποτέ στη μουσική βιομηχανία.

Δεν πέρασαν ούτε πέντε χρόνια από τον συμβιβασμό, όταν το MIDI και η δυνατότητα ηχογράφησης ήχου του Apple IIGS ξαναέστειλε τους δικηγόρους των Beatles στην Καλιφόρνια. Η Αpple Computers αναγκάστηκε να σταματήσει την εξέλιξη του μουσικού hardware στους υπολογιστές της, κάτι που ήταν τεράστιο πλήγμα για την εταιρεία εκείνον τον καιρό.
Το 1991 η Apple ονόμασε έναν από τους ήχους της επόμενης σειράς Macintosh με τον ευρηματικό τίτλο sosumi (so, sue me!). Και αυτό έγινε. Η Apple Corps τους ξανάστειλε στα δικαστήρια για το ελάχιστο αυτό ίχνος μουσικής και ο λογαριασμός έφτασε στα 26,5 εκατ. δολάρια…

Τα λεφτά του προστίμου ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε μια ανακωχή για πάνω από δέκα χρόνια, αλλά το 2003 ήταν αδύνατον για τους δικηγόρους των Beatles να μην αντιδράσουν στο iTunes Music Store. H δίκη ξεκίνησε το 2006 και ανέδειξε νικητή τον Steve Jobs. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια σχεδόν εποχή η Apple, σε μία άλλη δικαστική διαμάχη, πλήρωσε 100 εκατ. δολάρια, ως αποζημίωση για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, στην ινδονησιακή εταιρεία Creative Technology, που είχε εφεύρει μια άκομψη συσκευή ψηφιακής μουσικής.
Η δισκογραφική κατέθεσε έφεση και πλήρωσε τρία εκατ. δολάρια για τα δικαστικά έξοδα. Ένα χρόνο αργότερα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι τα βρήκαν εξωδικαστικά και ότι το θέμα έληξε. Ο μακαρίτης ο Steve Jobs μάλιστα σχολίασε: «Λατρεύουμε τους Beatles και ήταν οδυνηρό να βρισκόμαστε σε κόντρα μαζί τους για όλα αυτά τα trademarks. Είναι υπέροχο που το λύσαμε με θετική διάθεση και με ένα τρόπο που εξαλείφει την πιθανότητα άλλων διαφωνιών στο μέλλον».


Πηγή: απόσπασμα από άρθρο στο www.jumpingfish.gr
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia