Η οικογένεια του Ουίλ Σμιθ κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι...

«Ευρισκόμενη τόσο μακριά από αυτό που εγώ αντιλαμβάνονται ως μία μολυσμένη μητρόπολη, δεν άντεχα να κοιτάζω αυτές τις όμορφες παραλίες της Ελλάδας να είναι γεμάτες σκουπίδια. Είδα νεκρούς γλάρους που είχαν πνιγεί από μικρά κομμάτια πλαστικού και άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά. [...] Τέσσερις υπέροχοι άνθρωποι μαζί με τη μαμά μου και εμένα μαζέψαμε 22 σακούλες γεμάτες πλαστικά και αστικά απορρίμματα από τρεις μικρές παραλίες των Αντίπαξων. [...] Αν όλοι ξεκινήσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά». Τάδε έφη Willow Smith, η 17χρονη κόρη του Will Smith, στο Instagram.
Πρόκειται για μία από τις ειδήσεις που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και η οποία ειλικρινά δεν ξέρω αν θα πρέπει να μας χαροποιεί (ακόμα και η αρνητική προβολή θεωρείται συχνά καλοδεχούμενη – συν τοις άλλοις, οι υπόλοιπες φωτογραφίες της δημοφιλούς οικογένειας αποθέωναν την Ελλάδα) ή να μας προβληματίσει. Αφορμή στάθηκαν οι διακοπές του Will Smith με την οικογένειά του στα νησιά του Ιονίου. Μία από τις πολλές αναρτήσεις τους στο Instagram ήταν και η συγκεκριμένη, η οποία απέσπασε 61.000 likes και είχε 1179 σχόλια.

Ας αφήσουμε για μια στιγμή εκτός κάδρου την ανάγκη κάποιων επωνύμων για αυτοπροβολή και για ανάδειξη των προτερημάτων τους (π.χ. με το να καθαρίσουν μια παραλία).

Η φωτογραφία αυτή, σε μία χώρα που επαίρεται για την πληθώρα γαλάζιων σημαιών που κατέχει, είναι γροθιά στο στομάχι καθώς αποδεικνύει τη «γύμνια» σημαντικής μερίδας των συμπατριωτών μας. Η πολιτεία ανέκαθεν δήλωνε απούσα, οπότε τι μας μένει για να διατηρήσουμε τις παραλίες μας καθαρές; Η ιδιωτική πρωτοβουλία (π.χ. οι τουριστικές μονάδες του κάθε νησιού), οι κάτοικοι αλλά και οι λουόμενοι. Η πρώτη συνήθως απέχει (εξάλλου, η δικαιοδοσία του Ελληνα επιχειρηματία εξαντλείται στο χώρο του, την επιχείρησή του, και δεν νοιάζεται για τι γίνεται παραέξω), η δεύτερη τα περιμένει όλα από την πολιτεία, ενώ η τρίτη, οι λουόμενοι, δυστυχώς δεν έχουν την κουλτούρα του μέσου Ευρωπαίου, πετώντας τα σκουπίδια του όπου του καπνίσει…

Τι εικόνα, αλήθεια, περνάμε προς τα έξω, στον ξένο τουρίστα, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη εποχή όπου η χώρα για άλλη μια φορά περιμένει το φιλί της ζωής από τον τουρισμό; Όπως διαφαίνεται, η τωρινή χρονιά θα είναι «χρυσή» για τον τουρισμό μας καθώς, αν δεν προκύψει κάποιο «ατύχημα», θα ξεπεραστεί ο στόχος των 30 εκατ. αφίξεων. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα αν επιτέλους αλλάζαμε νοοτροπία και αρχίζαμε να αγαπάμε τη χώρα μας…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia