To ATM έκλεισε 50 χρόνια ζωής...

Πριν λίγες ημέρες, για τον εορτασμό της 50ης επετείου, η Barclays μετέτρεψε σε χρυσό το ΑΤΜ (Automated Teller Machine) στο υποκατάστημά της στο ‘Ενφιλντ του Λονδίνου.

H Barclays λοιπόν μετέτρεψε σε χρυσό το πρώτο παγκοσμίως ΑΤΜ στο υποκατάστημά της στο βόρειο Λονδίνο, πρόσθεσε αναμνηστική πλάκα και κόκκινο τάπητα μπροστά από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες της.

Το πρώτο ΑΤΜ, που υπήρξε δημιούργημα του σκωτσέζου εφευρέτη Σέπερντ Μπάρον, άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 (εννέα μόλις μέρες μετά, κάτι ανάλογο παρουσιάστηκε στη Σουηδία) σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο Ένφιλντ, όντας το πρώτο από τα έξι μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων που είχε παραγγείλει η τράπεζα.


Λέγεται ότι ο Μπάρον επινόησε το ΑΤΜ (σήμερα υπάρχουν τρία εκατομμύρια ΑΤΜ ανά τον κόσμο – στην Ελλάδα ήρθε το 1983 από την Alpha Bank) ευρισκόμενος στη μπανιέρα του – ήδη από τη δεκαετία του ’60 η ανακάλυψη ενός μηχανήματος που θα διευκόλυνε τις αναλήψεις είχε απασχολήσει πολλούς επίδοξους εφευρέτες. 
Είχε προηγηθεί μία καθυστερημένη επίσκεψή του στην τράπεζα, όπου δεν πρόλαβε να κάνει ανάληψη καθώς η τράπεζα είχε μόλις κλείσει. Τότε, εμπνεόμενος από ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης σοκολάτας, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο, όμως αντί για σοκολάτες θα έβγαζε μετρητά. Ο Μπάρον παρουσίασε την ιδέα του στην Barclays και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia