Αγορά επισκεψιμότητας. Η νέα τάση στο διαδίκτυο.



Η έλευση του διαδικτύου προσέδωσε νέα έννοια σε όρους όπως "likes", "friends", "funs" και  "followers". Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο να κρίνουμε ένα προϊόν με βάση τα likes που έχει, μία ιστοσελίδα με βάση την επισκεψιμότητά της και έναν celebrity ανάλογα με το πόσους followers έχει. Όμως, πόσο αυθεντικά είναι όλα αυτά τα νούμερα;

Η αλήθεια είναι άκρως ανησυχητική, καθώς φαίνεται ότι το διαδίκτυο αποτελεί πλούσιο πεδίο για απάτες. Πλέον το κυνήγι για τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ή αυξημένη δημοτικότητα στα social media δεν παίζεται επί ίσοις όροις. Πρόσφατα, μάλιστα, διέρρευσε ένας τιμοκατάλογος, που απεικονίζει το μέγεθος της απάτης.

Ας ξεκινήσουμε με το facebook, όπου με 27 δολάρια μπορείτε να αποκτήσετε 1000 likes ή funs. Αν έχετε 140 δολάρια, τότε οι followers εκτοξεύονται στους 10.000.

Στο twitter, τώρα, με 45 δολάρια αποκτάτε 10.000 followers, με 95 δολάρια 30.000 και με 140 50.000 followers.

Όσον αφορά την επισκεψιμότητα της εφημερίδας σας, θα σας βγει πιο φθηνά, καθώς με μόλις 7,5 δολάρια θα αποκτήσετε 10.000 τυχαίους επισκέπτες. Στο δε YouTube θα χρειαστούν μόλις 75 δολάρια για να δείτε τις επισκέψεις σας να αυξάνονται κατά 25.000.

Η αναζήτηση αυτού του "ψεύτικου κόσμου" είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη. Μία απλή αναζήτηση στο google θα σας πείσει για του λόγου το αληθές: 750 εκατ. links για τη φράση "buy facebook likes" και 185 εκατ. links για τη φράση "buy internet traffic".

Πώς προκύπτει αυτή η εικονική πραγματικότητα; Υπάρχει ο παραδοσιακός και συνάμα οικονομικός τρόπος με το ρομποτάκι, που κάνει κλικ συνέχεια σε μια ιστοσελίδα. Υπάρχει, επίσης, και ο προηγμένος τρόπος, όπου τα κλικ γίνονται από πραγματικούς χρήστες, οι οποίοι όταν επισκέπτονται μία ιστοσελίδα πέφτουν πάνω σε μία άλλη ολοσέλιδη εμφάνιση ενός site. Έτσι, οι επισκέπτες των ιστοσελίδων που δέχονται τέτοιες καταχωρίσεις αναγκαστικά κάνουν κλικ πάνω στη διαφήμιση για να προχωρήσουν στην ιστοσελίδα που τους ενδιαφέρει. Κάπως έτσι, η ιστοσελίδα του διαφημιζόμενου αυξάνεται κατακόρυφα.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia