Τίτλοι τέλους για το περιοδικό Penthouse.

Αίτηση προκειμένου να ενταχθεί στο Κεφάλαιο 11 του αμερικάνικου πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε πριν λίγες εβδομάδες η εταιρεία που εκδίδει το περιοδικό Penthouse.
To Penthouse κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1965 από τον Μπομπ Γκουτσιόνε, τον οποίο η οικογένειά του προόριζε για παπά. Αυτός, ωστόσο, δεν συμμερίστηκε τις επιθυμίες των γονιών του και μετά από διάφορους πειραματισμούς εξέδωσε το Penthouse, πρώτα στη Μ. Βρετανία και μετά από τέσσερα χρόνια –σε μια εποχή απελευθέρωσης των ερωτικών ηθών- στην Αμερική.  Εκεί, για να ανταγωνιστεί το ιδιαίτερα δημοφιλές Playboy, που κυκλοφορούσε ήδη από το 1953, τοποθετήθηκε στην αγορά ως πιο τολμηρό και αισθησιακό, απευθυνόμενο στον μέσο αναγνώστη.
Ήταν το πρώτο ερωτικό περιοδικό που αποτόλμησε αυτό που μέχρι τότε θεωρείτο χυδαίο: να δείξει τα γυναικεία γεννητικά όργανα (αρκετά αργότερα ακολούθησαν οι απεικονίσεις της σεξουαλικής πράξης).
Για τα επόμενα 20 χρόνια, το Penthouse θα σάρωνε την αγορά. Μάλιστα, το τεύχος Σεπτεμβρίου του 1984, με τις γυμνές φωτογραφίες της Βανέσα Ουίλιαμς, ήταν το δεύτερο σε κυκλοφορία περιοδικό όλων των εποχών στις ΗΠΑ με πωλήσεις που άγγιξαν τα 5,3 εκατομμύρια αντίτυπα. Τότε, η περιουσία του ιδρυτή του, που συμπεριλήφθηκε στη σχετική λίστα του Forbes, ξεπέρασε τα 400 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, τη δεκαετία του ’90 θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Μία σειρά από άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις στο χώρο του κινηματογράφου και των καζίνο, συνεπικουρούμενη από τις απειλές που έθεσε η ανάπτυξη της τεχνολογίας, αρχικά με την εμφάνιση του βίντεο και μετά με το διαδίκτυο, όπου θα κατέφευγαν οι πρώην πελάτες του περιοδικού για να επισκεφτούν site ερωτικού περιεχομένου, θα «ξεγύμνωναν» το αποκαλυπτικό Penthouse. Μοιραία επήλθε η πτώση, με τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας (με την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της να ανέρχονται στα 10 εκατ.) να προσεγγίζουν το ένα δισ. δολάρια και να εξελίσσονται σε βρόχο για το ιστορικό περιοδικό.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia