Οι φρούδες ελπίδες της Αμφίπολης

Διαβάζω με ενδιαφέρον ότι δεκάδες πολιτικοί έχουν ζητήσει άδεια για να περιηγηθούν στους χώρους της ανασκαφής και να διεκδικήσουν έτσι τα 15 λεπτά δωρεάν δημοσιότητας που τους αναλογούν. Πρόσφατα μάλιστα κλιμάκιο του Σύριζα επισκέφτηκε το χώρο και ενημερώθηκε από την αρχαιολόγο. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η πολιτική με την αρχαιολογική σκαπάνη;
Προσωπικό όφελος βέβαια ευελπιστούν ότι θα έχουν και οι ντόπιοι, προσβλέποντας σε ορδές τουριστών που θα επισκέπτονται τον χώρο της Αμφίπολης. Ξαφνικά θα ξεφυτρώσουν κακόγουστες ταβέρνες, bakery (φούρνοι δηλαδή), καφετέριες αμφιβόλου αισθητικής και κάθε λογής πρόχειρες επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως μικροπωλητές πουλώντας σουβενίρ, τσολιαδάκια ή κούρους, με σκοπό να αδειάσουν το πορτοφόλι του επισκέπτη.
Ας δουν τι έχει γίνει σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Βεργίνα, η Ολυμπία, το Δίον κ.λπ., και θα καταλάβουν. Καμία από αυτές τις περιοχές δεν αναπτύχθηκε τουριστικά. Για ποιο λόγο;
Η γιαγιά μου έλεγε ότι «με πορδές (συγχωρέστε με για το λεξιλόγιο μου) δεν βάφουν αυγά». Ο Ελληνας πιστεύει ότι ο αδαής τουρίστας θα έρθει και θα του αφήσει τα λεφτά του για να δει ένα αρχαίο μνημείο. Αμ δε. Κανένας τους δεν πρόκειται να μείνει παραπάνω από λίγες ώρες ούτε στην Αμφίπολη (ακόμη αν πρόκειται για τον τάφο του Αλεξάνδρου), ούτε στη Βεργίνα, ούτε στο Σούνιο, ούτε στην Ολυμπία.
Κύριοί μου, απαιτούνται υποδομές, κοινώς πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Δρόμοι, ξενοδοχεία, πάρκα, μουσεία, διοργάνωση φεστιβάλ κ.ά. Οσοι έχουν επισκεφθεί ανάλογους χώρους στο εξωτερικό ξέρουν τι εννοώ. Χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός, όραμα, τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουμε.
Κοιτάξτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους, πόσο παρατημένοι είναι. Ας πάει κάποιος στην Ακρόπολη της Ρόδου, που είναι πνιγμένη στο χόρτο, ή στο Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, ο οποίος είναι ένα και πλέον χρόνο κλειστός.
Αδυνατούμε να τους αναδείξουμε, να τους εκμεταλλευτούμε προσφέροντας καλό value for money. Οπότε, «επιχειρηματίες» της Αμφίπολης και της κάθε Αμφίπολης μην κάνετε όνειρα. Δεν σας σώζει ούτε ο Αλέξανδρος. Οσον αφορά τους πολιτικούς, την άλλη ομάδα που προσδοκά οφέλη από την ανακάλυψη αυτή (πόσο ντροπή αλήθεια, μία τέτοια παγκόσμια ανακάλυψη να ενεργοποιεί τα ιδιοτελή μας κίνητρα), εύχομαι ολόψυχα ο τάφος να είναι αρκετά μεγάλος για να σας χωράει όλους.  
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia