Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Το θρυλικό μπαλκόνι αποτελεί πόλο έλξης ερωτευμένων και μη

Στις μέρες μας, οι κύριοι παράγοντες που προσελκύουν τουρίστες σε έναν προορισμό δεν είναι πλέον μόνο οι «υλικοί» και απτοί του πόροι, αλλά κυρίως οι άυλες αξίες, οι ιστορίες και οι μύθοι.
Όπως το υπερτιμημένο μπαλκόνι ενός ιστορικού κτιρίου στην Βερόνα της Ιταλίας, που προσελκύει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ερωτευμένους και μη τουρίστες καθημερινώς. Δεν είναι ούτε η αρχιτεκτονική ούτε η ιστορική αξία αλλά και ούτε η καλαισθησία του μπαλκονιού του κτιρίου, που ευθύνεται γι’ αυτό τον όγκο επισκεπτών, αλλά η τουριστική εμπειρία που θα βιώσουν όσοι θα βρεθούν μπροστά σε μία ιστορία αγάπης, αυτή του Ρωμαίου και της Ιουλλιέτας.
Δεν έχει καμία σημασία το ότι η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας υπήρξε μόνο στη φαντασία του Σαίξπηρ. Το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα είναι μια τραγωδία που έγραψε στην αρχή της καριέρας του ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το 1595, για δυο νεαρούς κατατρεγμένους εραστές που ο θάνατός τους τελικά συμβιβάζει τις διενέξεις μεταξύ των φεουδαρχικών οικογενειών τους. Στο μπαλκόνι αυτό ο Ρωμαίος, αφού άκουσε την Ιουλιέτα να εξομολογείται πως τον αγαπά, της ζήτησε να τον παντρευτεί.
Σήμερα, στον προαύλιο χώρο, όπου βρίσκονται μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάτω ακριβώς από το διάσημο μπαλκόνι υπάρχει το άγαλμα της Ιουλιέτας, της οποίας οι τουρίστες έρχονται από όλο τον κόσμο για να χαϊδεύουν το δεξί της στήθος για καλή τύχη. Στον παρακείμενο τοίχο οι επισκέπτες κολλούν με τσίχλα αφιερώσεις, γράμματα και ευχές.  Όσοι τώρα θέλουν να βρεθούν στο ιστορικό μπαλκόνι για να τραβήξουν μία φωτογραφία, θα πρέπει να πληρώσουν 6 ευρώ. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της πόλης προσανατολίζονται να χρεώσουν δύο επιπλέον ευρώ την είσοδο στην αυλή, ενώ μελετούν και τη δημιουργία μίας πολυτελούς σουίτας πάνω ακριβώς από το δωμάτιο της Ιουλιέτας στο οποίο θα μπορεί να διαμείνει, προς 5.000 ευρώ, ένα ζευγάρι την πρώτη νύχτα του γάμου του.

Για την ιστορία, το σπίτι είναι μεν παλιό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μνημόνευσε ο Σαίξπηρ. Το δε μπαλκόνι προστέθηκε το 1936 και βαφτίστηκε το «μπαλκόνι της Ιουλιέτας». 
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia