Το χωριό του Αη Βασίλη στο Ροβανιέμι. Ενα ακόμη δημιούργημα του μάρκετινγκ.

Το χωριό του Αη Βασίλη στο Ροβανιέμι, πρωτεύουσα της Λαπωνίας, είναι περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της κωμόπολης και ουσιαστικά είναι ένα εμπορικό κέντρο με ξύλινα σπιτάκια που στεγάζουν διάφορα καταστήματα. Η τουριστική αξιοποίηση του χωριού ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν η Ελέανορ Ρούσβελτ, στο πλαίσιο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον πόλεμο, έβαλε τον εν λόγω απομακρυσμένο και ασήμαντο προορισμό στον τουριστικό χάρτη.
Τοποθετημένο πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, έχει προωθηθεί επιμελώς από τους Φινλανδούς ως η πατρίδα του Αη Βασίλη. Διαθέτει έλκηθρα, ξωτικά, ταράνδους, δέντρα, χιόνι και 500.000  τουρίστες που έρχονται σε αυτή την παγωμένη περιοχή για να δουν το γραφείο του Αη Βασίλη και να έχουν μια φωτογραφία – επί πληρωμή φυσικά- με έναν ντόπιο μασκαρεμένο σε Άγιο Βασίλη, αλλά και να στείλουν καρτ ποστάλ στην πατρίδα με γραμματόσημο σφραγισμένο από τον ίδιο τον παππούλη – περίπου 400.000 γράμματα λαμβάνει ο Αη Βασίλης από όλο τον κόσμο. Στο βωμό του κέρδους, ο Άγιος Βασίλης κάνει ακόμη και υπερωρίες μοιράζοντας δώρα εις διπλούν: στις 25 Δεκεμβρίου αλλά και την 1η Ιανουαρίου, ώστε να κρατά περισσότερες ημέρες η τουριστική περίοδος.
Υπάρχει ακόμα και ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα «FC Santa Claus», η οποία είναι ντυμένη στα κόκκινα και τα λευκά – εικάζεται ότι η σημερινή εικόνα του αγίου είναι δημιούργημα της coca-cola, αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι διέθετε αυτά τα χαρακτηριστικά πριν την γνωστή διαφήμιση του 1931. Σήμερα, πέρα από τις συνηθισμένες δραστηριότητες μέσα στο εμπορικό πάρκο, μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα με ταράνδους, να επισκεφτεί αγροκτήματα ή να απολαύσει σάουνα στον πάγο.

Φυσικά δεν έχει καμία σημασία ότι ο αυθεντικός Αγ. Νικόλαος, ο οποίος στους αιώνες που ακολούθησαν έγινε ο γνωστός σε όλους μας Αη Βασίλης, γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας το 270 μ.Χ., δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Ροβανιέμι.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia