Η κληρονομιά του Breaking Bad

Μπορεί μία επιτυχημένη σειρά στην τηλεόραση να απογειώσει έναν προορισμό. Φυσικά, αν πρόκειται για προορισμό εκτός Ελλάδας…

Σήμερα η πόλη αλλά και η έρημος του Αλμπουκέρκι γνωρίζουν στιγμές δόξας, καθώς το Breaking Bad, από τις καλύτερες σειρές που έχει βγάλει η αμερικάνικη τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, τα έβ
αλε στον τουριστικό χάρτη. Και φυσικά αυτό δεν έγινε τυχαία, χωρίς σχέδιο.
Οι τουρίστες λάτρεις του «Breaking Bad» μπορούν να επισκεφθούν πολλές από τις αυθεντικές τοποθεσίες των γυρισμάτων της σειράς, τόσο στην έρημο όσο και μέσα στην πόλη. Ως εκ τούτου, το σπίτι του Γουόλτερ, το πλυντήριο αυτοκινήτων (και χρημάτων), το σπίτι του Τζέσι και βέβαια το θρυλικό εστιατόριο «Los Pollos Hermano’s» συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά πακέτα που προσφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες της περιοχής.
Η τουριστική αξιοποίηση ωστόσο, δεν εξαντλείται εδώ, καθώς διοργανώνονται ακόμα και περιηγήσεις με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, παρόμοιο με εκείνο που ο Γουόλτ χρησιμοποιούσε ως «μαγειρείο». Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω ούτε ο διαδικτυακός τουριστικός οδηγός της πόλης, που συνιστά στον επισκέπτη να βιώσει την «Εμπειρία Breaking Bad»
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι όλο και περισσότεροι «περαστικοί» τουρίστες, που κατευθύνονται συνήθως προς το Λας Βέγκας ή την Καλιφόρνια, εντάσσουν στο πρόγραμμα και μια στάση στο βασίλειο του «Heisenberg».

Η περίπτωση αυτή, όπως και πολλές άλλες, δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν θλίψη στον Ελληνα αναγνώστη, που βλέπει τη χώρα μας να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει στις διεθνείς ταινίες που έχουν κατά καιρούς γυριστεί στη χώρα μας. Για παράδειγμα, αμφιβάλλω αν γνωρίζει κανένας τουρίστας-επισκέπτης της χώρας μας που γυρίστηκε ο Ζορμπάς, μία ταινία παγκοσμίου εμβέλειας.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia