Icaria Pure. Η ανάδειξη της Ικαριώτικης διατροφής

Η αγάπη για το φαγητό και τον τόπο καταγωγής, την Ικαρία, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για την ίδρυση της εταιρείας τροφίμων Icaria Pure. Πρόκειται για μια νεοσύστατη εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2014 με σκοπό να αναδείξει την ιδιαιτερότητα του νησιού, των τοπικών προϊόντων της Ικαρίας και ταυτόχρονα να προβάλει τον μη βιομηχανοποιημένο και μαζικό τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας των τροφίμων. Αν και είναι μια start-up εταιρεία, τα προϊόντα της έχουν ζήτηση και από το εξωτερικό, όπως την Αμερική, καθώς είναι βιολογικά και η Ικαρία φημίζεται για τη διατροφή της και τη μακροζωία των κατοίκων της.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ερση-Ηλέκτρα Ξενάκη, που μπορεί να γεννήθηκε στο Βερολίνο, να μεγάλωσε στην Αθήνα και να σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, ωστόσο δηλώνει ότι είναι από την Ικαρία, τόπο καταγωγής από την πλευρά του πατέρα της.

Η κρίση ήταν η αφορμή για την ίδρυση της εταιρείας, καθώς η αρχιτεκτονική που  σπούδασε έχει πληγεί, οπότε αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι καινούργιο, στον τόπο καταγωγής της. Ο στόχος ήταν η ανάδειξη του ιδιαίτερου τρόπου ζωής της Ικαρίας, αλλά και του καθημερινού διατροφολογίου των κατοίκων που δεν εμπεριέχει τόσο βιομηχανοποιημένα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά βασίζεται σε πρωταρχικές και ωφέλιμες μορφές τροφής που σε άλλα μέρη έχουν ξεχαστεί, όπως άγρια χόρτα, ρίζες, βότανα, βολβοί, μέλι, φρούτα και λαχανικά» προσθέτει η ίδια.

Αξιοσημείωτο είναι  ότι δεν καλλιεργούνται μεγάλες αχανείς εκτάσεις, κατ' επέκταση δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, τα εδάφη είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες, ο αέρας δεν έχει ρύπους και το νερό είναι καθαρό.

Ολα τα προϊόντα της Icaria Pure είναι τοπικά, εποχικά, δεν προέρχονται δηλαδή από θερμοκήπια ή άλλες μορφές τεχνητής συνθήκης καλλιέργειας. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει στην αγορά μέλι, μαρμελάδες, τουρσιά, τσάτνεϊ, αρωματικά βότανα, ενώ υπάρχει η διάθεση να προστεθούν και άλλα είδη στην σειρά των προϊόντων. 

Η έδρα της επιχείρησης είναι στην Ικαρία και όλα τα προϊόντα είναι μικρών προσεγμένων παραγωγών, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μελισσοπαραγωγούς, τον γυναικείο συνεταιρισμό Ραχών και τον κοινωνικό συνεταιρισμό Μπόλι, στον όποιο νέα παιδιά με όρεξη καλλιεργούν αρωματικά φυτά και βότανα σε συνέχεια ενός project το οποίο είχε ξεκινήσει η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα προϊόντα της διατίθενται σε ορισμένα σημεία πώλησης στην Αθήνα και σε e-shops, Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να επεκταθούν στο εξωτερικό, σε επιλεγμένα και συγκεκριμένα μέρη. Μάλιστα, ήδη υπάρχει ζήτηση από Αμερική και Ασία.


Πηγή: προσαρμογή σε άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα



Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia