Πώς το Twitter "μαρτυράει" την οικονομική κατάσταση του χρήστη

Στοιχεία όπως η οικονομική κατάσταση και το εισόδημα κάποιου θεωρούνται ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ύψος του εισοδήματός του κάθε χρήστη θα μπορούσε να προδοθεί ακόμη και από τα μηνύματα που στέλνει μέσω Twitter.
Μελετώντας πάνω από δέκα εκατομμύρια σύντομα μηνύματα (tweets) από περίπου 5.200 χρήστες, οι επιστήμονες του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό των «τιτιβισμάτων» ενός χρήστη μπορεί να αποκαλύψει -και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια- όχι απλώς αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αλλά χονδρικά το επίπεδο του εισοδήματός του.
Το «μυστικό» βρίσκεται στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί κανείς στο Twitter, καθώς ορισμένες λέξεις μπορούν να φανερώσουν το επάγγελμα του χρήστη και το εισοδηματικό επίπεδό του, με δεδομένο ότι κάθε επάγγελμα αντιστοιχίζεται με ένα διαφορετικό μέσο εισόδημα.
Όλα αυτά χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο που δημιούργησαν οι ερευνητές, ο οποίος αποκρυπτογραφεί τα διαδοχικά tweets ενός χρήστη, ωσότου συμπεράνει τι δουλειά κάνει αυτός, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που μαθαίνει στην πορεία, όπως φύλο, ηλικία κ.ά. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε μια εκτίμηση σχετικά με το εισόδημα του χρήστη.
Αποκαλύφθηκε, για παράδειγμα, ότι οι φτωχότεροι στέλνουν μηνύματα με περισσότερες βωμολοχίες, ενώ οι πλουσιότεροι είναι πιο συγκρατημένοι. Ακόμη, οι πιο φτωχοί τείνουν να χρησιμοποιούν παραδόξως πιο αισιόδοξες λέξεις, ενώ οι πιο πλούσιοι πιο απαισιόδοξες και να εκφράζουν συχνότερα άγχος και φόβο.

Επίσης οι χρήστες που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα χρησιμοποιούν το Twitter κυρίως ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ οι πιο ευκατάστατοι για να διαδώσουν κάποιες ειδήσεις και απόψεις τους, καθώς και για επαγγελματικούς λόγους.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia