Hello Barbie. Η ομιλούσα κούκλα της Mattel

Αμερική 1890
Ο διάσημος εφευρέτης Τόμας Εντισον παρουσιάζει την πρώτη ομιλούσα κούκλα, που διέθετε ένα φωνόγραφο ενσωματωμένο στο στήθος της, χάρη στον οποίο η κούκλα –κάθε φορά που το κοριτσάκι θα γύριζε το στρόφαλο- θα έπαιζε ένα γνωστό τραγούδι της εποχής.
Σε αντίθεση με άλλες εφευρέσεις που έκανε ο Εντισον, η συγκεκριμένη δεν «περπάτησε» εμπορικά όχι μόνο λόγω της τσουχτερής τιμής της, αλλά και εξαιτίας των παραμορφωμένων ήχων που συχνά έβγαζε ελέω της εύθραυστης φύσης του φωνογράφου.

Αμερική, Νοέμβριος 2015
Η παιχνιδοβιομηχανία Mattel αναζητά αντίδοτο στις χαμηλές πωλήσεις που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η «ναυαρχίδα» της, η θρυλική Barbie. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο πνεύμα της εποχής, ύστερα από ενδελεχή έρευνα καταλήγει στη δημιουργία μιας «έξυπνης», διαδραστικής κούκλας, της «Hello Barbie», που δεν θα προφέρει απλώς προηχογραφημένες φράσεις, αλλά θα πραγματοποιεί μια κανονική συζήτηση με τον κάτοχό της.
Εφοδιασμένη με ένα μικρόφωνο, κρυμμένο μέσα στο κολιέ της, που θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης πιέσει την αγκράφα της ζώνης της, η εν λόγω κούκλα θα καταγράφει τις απαντήσεις των παιδιών και θα στέλνει τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων μέσω Wi-Fi και Bluetooth, όπου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία από έναν ισχυρό αλγόριθμο.
Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στο σχηματισμό προσωποποιημένων μελλοντικών συζητήσεων, ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού.
Η επαναστατική κούκλα, που εύλογα εγείρει και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, αναμένεται στην αγορά τον Νοέμβριο με την τιμή πώλησης να πλησιάζει τα 70 ευρώ.

Μένει μόνο να δούμε αν η Hello Barbie θα έχει την ίδια τύχη με την ομιλούσα κούκλα του Εντισον ή θα δώσει το φιλί της ζωής στην ασθμαίνουσα Mattel.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia