Πονοκέφαλος για το Nurofen

Σύμφωνα με μία βασική αρχή της οικονομικής θεωρίας, στόχος κάθε επιχείρησης είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. Ενίοτε αυτή η «μεγιστοποίηση» προέρχεται από την υιοθέτηση παντελώς ανυπόστατων ισχυρισμών με αποκλειστικό στόχο την παραπλάνηση του καταναλωτή. Και αν κάποιος νομίζει ότι αυτή η πρακτική είναι μόνο προνόμιο των μικρών εταιρειών, μάλλον κάνει λάθος

Γυρνώντας το χρόνο πίσω, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Coca-Cola είχε τοποθετηθεί στην αγορά ως το απόλυτο φάρμακο, ιδανικό για όλα τα δεινά: γρίπη, πονοκέφαλο, υστερία, νευραλγία, μελαγχολία κ.λπ.

Έναν και πλέον αιώνα μετά, το πιο πρόσφατο «κρούσμα» ακούει στο όνομα Nurofen, της φαρμακοβιομηχανίας Reckitt Benckiser, που υποτίθεται ότι κυκλοφορούσε σειρά παυσίπονων με ειδικές ουσίες για κάθε ανάγκη του καταναλωτή, π.χ. για πονοκέφαλο και ημικρανίες, για πόνους στη μέση.

Στην Αυστραλία λοιπόν η βρετανική εταιρεία κατηγορείται για κατά συρροή απάτη εις βάρος των καταναλωτών, καθώς, σε μια προσπάθεια να διευρύνει την πελατειακή της γκάμα (και φυσικά να αυξήσει τις πωλήσεις), προωθούσε το ίδιο φάρμακο –με το ίδιο ακριβώς συστατικό, 342 χιλιοστόγραμμα ιβουπροφαίνης λυσίνης- σε διαφορετικές συσκευασίες, για διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετικές τιμές. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις οι ταμπλέτες που ήταν για εξειδικευμένη χρήση, όπως αυτές για πόνους περιόδου, κόστιζαν το διπλάσιο από τις κοινές ταμπλέτες παυσίπονων.

Μετά από έρευνες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης της χώρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα παρ’ ότι αφορούν διαφορετικά συμπτώματα περιέχουν ακριβώς την ίδια δραστική ουσία. Ως εκ τούτου,  το δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάσισε την απόσυρση, εντός τριών μηνών, του παυσίπονου από τα ράφια των φαρμακείων καθώς έκρινε ότι η εταιρεία παραπλανά τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της, η εταιρεία, που κινδυνεύει με βαριά καμπάνα, υποστηρίζει πως επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, αν και στις τάξεις των φαρμακοποιών ήταν γνωστή αυτή η πρακτική εδώ και χρόνια, που αφορά μόνο την αγορά της Αυστραλίας (έρευνες ωστόσο αναμένεται να ξεκινήσουν και σε άλλες χώρες), ενώ υπόσχεται να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. 

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia