Η κατάρα της Nike

Κόμπε Μπράιαντ, Τάιγκερ Γουντς, Όσκαρ Πιστόριους, Λανς Αρμστρονγκ. Είναι τέσσερα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού που πλήρωσαν με διακοπή των ηγεμονικών συμβολαίων τους από τη Nike την εμπλοκή τους σε πρωτοσέλιδα - σκάνδαλα.

Τελευταία της μακράς λίστας που χτυπήθηκε από τον επονομαζόμενο «ιό της Nike» είναι η Μαρία Σαράποβα, η οποία και έχασε από το πλευρό της τον κολοσσό των αθλητικών brands μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης ντόπινγκ.
Η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια του κόσμου είχε υπογράψει το 2010 οκταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Nike αντί του αστρονομικού ποσού των 70 εκατ. δολαρίων. «Αποφασίσαμε να διακόψουμε τη σχέση μας με τη Μαρία ενόσω γίνεται η έρευνα για την υπόθεση. Θα συνεχίσουμε να επιβλέπουμε την κατάσταση», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρίας αθλητικών ειδών, η οποία σπονσοράρει την Ρωσίδα τενίστρια από την ηλικία των 11 ετών.

Η αρχή έγινε το 2003 με τον Κόμπε Μπράιαντ. Λίγες ημέρες αφότου υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ύψους 30 εκατ. δολαρίων με τη Nike, ο σούπερσταρ των Λέικερς κατηγορήθηκε για βιασμό από την 19χρονη Κέιτ Φέιμπερ. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, αλλά δεν εκδικάστηκε ποτέ, με τον ζωντανό θρύλο του NBA να δηλώνει αθώος με την αιτίαση του «συναινετικού σεξ». Ουσιαστικά κουκουλώθηκε, στοιχίζοντας στον Μπράιαντ ένα μεγάλο πλήγμα υστεροφημίας και… 3 εκατ. δολάρια, που φημολογείται ότι αναγκάστηκε να δώσει κάτω από το τραπέζι στην Φέιμπερ. H Nike ήταν έτοιμη να σπάσει το συμβόλαιο σε περίπτωση που ο Μπράιαντ δήλωνε ένοχος -θα έκανε τέσσερα χρόνια τη φυλακή- τελικά όμως στάθηκε στο πλευρό του.

Το 2009 η Nike εγκατέλειψε τον Τάιγκερ Γουντς μετά την αποκάλυψη των αμέτρητων εξωσυζυγικών σχέσεων που είχε επί σειρά ετών. Όλα τα… ροζ άπλυτα του εκατομμυριούχου γκόλφερ βγήκαν τότε στη φόρα, από τις πόρνες πολυτελείας που χρυσοπλήρωνε έως τις αξημέρωτες βραδιές σεξ με τις εκάστοτε ερωμένες του και τα σεξουαλικά φετίχ του. Ο Γουντς, ο οποίος είχε γεμίσει ακόμα και το κινητό τηλέφωνό του, με εικόνες πορνό (όχι μόνο ανθρώπων αλλά και καρτούν) αναγκάστηκε να μπει σε κλινική απεξάρτησης από το σεξ. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια ώστε η Nike να συνάψει ξανά συμβόλαιό μαζί του.

Την ίδια χρονιά που η εταιρία εμπιστεύτηκε ξανά τον Γουντς, εγκατέλειψε τον θρύλο της ποδηλασίας Λανς Αρμστρονγκ στον απόηχο των συγκλονιστικών αποκαλύψεων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού. Ο Αμερικανός ποδηλάτης, ένα ξεφτισμένο είδωλο πια ως συνώνυμο της πιο διάσημης απάτης όλων των εποχών στα σπορ, είχε στήσει ένα τεράστιο κύκλωμα ντόπινγκ, που περιελάμβανε ακόμα και μεταγγίσεις αίματος στους συναθλητές του.
Το 2013 επίσης η Nike γύρισε –εύλογα- την πλάτη της στον Όσκαρ Πιστόριους, που αποδεδειγμένα πια δολοφόνησε με το όπλο του τη σύντροφό του Ρίβα Στέενγκαμπ μέσα στο μπάνιο του σπιτιού τους.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα του «ιού της Nike» εκτυλίχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όταν οι εφτά από τους οχτώ ποδοσφαιριστές που επελέγησαν για τη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας θα μπορούσαν πολύ άνετα να έχουν σβήσει από τη μνήμη τους το τουρνουά. Δύο εξ’ αυτών, ο Φρανκ Ριμπερί και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, δεν συμμετείχαν καν, ο πρώτος λόγω τραυματισμού και ο δεύτερος διότι η Σουηδία δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά.
Ο Νεϊμάρ υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό στον προημιτελικό με την Κολομβία και έχασε τον ημιτελικό, όπου ο Νταβίντ Λουίς –επίσης συμμετέχων στο διαφημιστικό βίντεο- ήταν ο χειρότερος παίκτης της Βραζιλίας στο εφιαλτικό 1-7 κόντρα στη Γερμανία.
Ο εστεμμένος παγκόσμιος πρωταθλητής Αντρές Ινιέστα δεν προκρίθηκε καν στη νοκ-άουτ φάση με την Ισπανία, ενώ το ίδιο συνέβη με τους Γουέιν Ρούνεϊ και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η Nike ήταν χορηγός και της Μάριον Τζόουνς, που το 2007 παραδέχτηκε τη χρήση αναβολικών επί σειρά ετών και έχασε τα μετάλλια της, καθώς και του παίκτη του αμερικάνικου football Μάικλ Βικ, ο οποίος καταδικάστηκε για διοργάνωση κυνομαχιών και τη θανάτωση πολλών ζώων.
Από τη στιγμή βέβαια που η εταιρεία υπέγραψε νέο συμβόλαιο μαζί του μετά την αποφυλάκιση και επιστροφή του στο άθλημα (2009), η Μαρία Σαράποβα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι θα ξαναφορέσει το εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης λογότυπο…


Πηγή: www.koolnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia