Organic Islands. Eνα success story από την Νάξο

Η πλούσια ελληνική γη -με τα περίπου 6.600 αυτοφυή φυτά (πάνω από το 50% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης), από τα οποία μάλιστα πάνω από τα 1.400 είναι ενδημικά είδη και υποείδη, δηλαδή δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο- είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη.
Η μοναδική βιοποικιλότητά της, δυστυχώς, άργησε να γίνει αντιληπτή και να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη και η ευημερία της χώρας μας να είναι για δεκαετίες μονοδιάστατη. Ως εκ τούτου, σήμερα, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς παραγωγής φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η κρίση συνέβαλε στην ανάδειξη της ελληνικής γης και στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή.
Η μετοίκηση στη Νάξο...
Ενδεικτική της στροφής αυτής είναι η περίπτωση της Organic Islands από την Νάξο, της πρώτης εταιρείας στις Κυκλάδες που καλλιεργεί πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Ιδρυτής της εν λόγω εταιρείας είναι ο Νίκος Χατζηανδρέου, ο οποίος το 2008 αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη καριέρα του ως σύμβουλος σε δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες παροχής οικονομικών και επιχειρηματικών συμβουλών, για να μετακομίσει οικογενειακώς στον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο, σε μια περιοχή που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κυκλαδίτικου νησιού, το χωριό Σαγκρί.
Μολονότι διέθετε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και χωρίς πρότερη εμπειρία στις καλλιέργειες, ο 33χρονος, τότε, πρώην σύμβουλος, οπλισμένος με αγάπη για τη γη και τα φυτά, αλλά με έντονη διάθεση για μάθηση αρχίζει να διερευνά τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η ιδέα προέκυψε μετά από αρκετή έρευνα και μελέτη με σκοπό την αξιοποίηση κτημάτων που υπήρχαν στο νησί και τη δημιουργία μιας καλλιέργειας με ενδιαφέρον και προοπτικές ανάπτυξης. Εστιάζει το ενδιαφέρον του στα βότανα, επιλογή που αξιοποιεί πλήρως τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (μεγάλη ηλιοφάνεια, έλλειψη βροχοπτώσεων, άνεμος) καθώς και τα χαρακτηριστικά των νησιώτικων εδαφών (εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας, μικρές εκτάσεις σε σκαλοπάτια, κ.λπ).
Τα πρώτα βήματα...
Έπειτα από αρκετούς μήνες ενδελεχούς έρευνας, με συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις βιολογικών τροφίμων, επισκέψεις σε μονάδες επεξεργασίας και εκχύλισης αρωματικών βοτάνων και συζητήσεις με επαγγελματίες παραγωγούς, ο Νίκος Χατζηανδρέου, μαζί με τη σύζυγό του Ερρίκα Δαρδάγου, ιδρύει το 2010 την Organic Islands με αντικείμενο την παραγωγή και μεταποίηση οργανικών-βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων.
Η καλλιέργεια, αρχικά του μελισσόχορτου, συντελείται στα οικογενειακά κτήματα, έκτασης 12 στρεμμάτων στο Σαγκρί, και μέχρι τα τέλη του 2012 θα καρποφορήσουν άλλα επτά διαφορετικά είδη: λεβάντα, ύσσωπο, φασκόμηλο, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη και δενδρολίβανο - σήμερα, τα είδη φθάνουν τα 12. Τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης θα αποκτήσουν πιστό κοινό, αρκετό για να αυξηθεί η καλλιεργήσιμη έκταση στα 30 στρέμματα αλλά και να κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας βοτάνων, προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση.
Η καθιέρωση...
Όντας η μοναδική στις Κυκλάδες που καλλιεργεί, αποξηραίνει, συσκευάζει και πουλάει οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η Organic Islands θα αποσπάσει διακρίσεις, ενώ θα προμηθεύσει καταστήματα στα νησιά και την Αθήνα, φθάνοντας στα τέλη του 2014 να διαθέτει 60 σημεία πώλησης σε 10 νησιά των Κυκλάδων, αλλά και θα τροφοδοτήσει με πρώτη ύλη την αλυσίδα φυτικών καλλυντικών Κορρές.
Σύντομα, τα προϊόντα της, απόρροια της συμμετοχής της εταιρείας σε διάφορες εκθέσεις τροφίμων και βιολογικών προϊόντων στο εξωτερικό αλλά και της συνεργασίας με Έλληνες αντιπροσώπους σε ξένες χώρες, θα ταξιδεύσουν ως τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστραλία.
Τα προσκόμματα και οι ευρύτερες συνεργασίες...
Η νησιώτικη εταιρεία θα ευημερήσει παρά το γεγονός ότι μια σειρά εξωτερικών παραγόντων υπήρξαν και παραμένουν αποτρεπτικοί, καθότι διαθέτει εκ φύσεως υψηλά κόστη (μεταφορικά, αγορά πρώτων υλών από Αθήνα κ.ά.) αλλά και λόγω της έλλειψης απευθείας ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα υπόλοιπα νησιά, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη μεταφορά της πρώτης ύλης.
Διακατεχόμενος, ωστόσο, από πνεύμα συνεργασίας, όπως εύστοχα υποδηλώνει το δεύτερο συστατικό –islands- της εταιρικής επωνυμίας, ο κύριος Χατζηανδρέου προσδοκά συνέργειες μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με βάση τα βότανα. Τέτοιου είδους κινήσεις αναμφίβολα θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες των νησιών, που συν τοις άλλοις τυγχάνει να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Ανήσυχο πνεύμα επίσης, πειραματίζεται διαρκώς, δοκιμάζει νέες ιδέες και δημιουργεί νέους συνδυασμούς αρωμάτων και γεύσεων με εφαρμογή στο χώρο της γαστρονομίας αλλά και της ποτοποιίας.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia