Ο "γυμνός χυμός" που δεν είναι τόσο φυσικός...

Πρόσφατα η PepsiCo μηνύθηκε από ομάδα καταναλωτών επειδή ο πράσινος χυμός της με το ευρηματικό όνομα, Naked Juice (γυμνός χυμός) παραπλανεί το καταναλωτικό κοινό καθώς ισχυρίζεται ότι είναι πιο υγιεινός από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, ο εν λόγω χυμός περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ότι ένα κουτάκι Pepsi (61 γραμμάρια έναντι 30 γραμμάρια της Pepsi, που συν τοις άλλοις είναι μικρότερη συσκευασία), αν και προωθείται στην αγορά ως φυσικός χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Η ομάδα καταναλωτών διατείνεται ότι η εταιρεία παραπλανεί εσκεμμένα το καταναλωτικό κοινό, το οποίο πιστεύει ότι ο χυμός που εσωκλείεται είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, πληρώνοντας υψηλότερες τιμές, όταν στην πραγματικότητα διαθέτει «φθηνά συστατικά, που είναι ελάχιστα θρεπτικά». Όλα αυτά φυσικά έρχονται σε αντίθεση με το τι αναγράφεται πάνω στη συσκευασία όπως «only the best ingredients» (μόνο τα καλύτερα συστατικά) και «just the healthiest fruits and vegetables» (μόνο τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η PepsiCo αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει τίποτα παραπλανητικό σχετικά με τους χυμούς της, καθώς και ότι η συσκευασία αναγράφει με ακρίβεια τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Όσο για τη ζάχαρη, διατείνεται ότι αυτή υπάρχει στα φρούτα και στα λαχανικά και δεν έχει γίνει καμία επιπλέον προσθήκη.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι θεωρητικά πιο υγιεινές επιλογές των κορυφαίων στον κόσμο εταιρειών αναψυκτικών, όπου συχνά υπερτονίζονται φράσεις όπως «no sugar added», «high protein» και «all natural» αποτελούν γι’ αυτές το ιερό δισκοπότηρο, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι πωλήσεις των συμβατικών αναψυκτικών έχουν παραμείνει σε στασιμότητα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον χυμό Naked Juice η PepsiCo είχε πληρώσει το 2013 εννέα εκατομμύρια δολάρια για μία άλλη μήνυση, όπου υπήρχε εξωδικαστικός συμβιβασμός, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κακώς ανέγραφε ότι οι χυμοί της ήταν «all natural» (φυσικοί 100%). Η εταιρεία σταμάτησε να το αναγράφει, αν και αρνήθηκε ότι ο όρος ήταν παραπλανητικός ή ψευδής.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia