Ηρθε και στην Ελλάδα η "Airbnb του φαγητού"

Νέα ήθη στην αγορά της εστίασης φέρνει η έλευση στη χώρα μας του VizΕat, του αποκαλούμενου ως "Airbnb του φαγητού".

Πριν από λίγο καιρό εγκαινιάστηκε και στην Ελλάδα το VizEat, εφαρμογή που παρέχει τη δυνατότητα σε τουρίστες και όχι μόνο, να γευτούν την γαστρονομική εμπειρία που τους προσφέρει ένας οικοδεσπότης στο σπίτι του.

Όπως αναφέρει η σχετική εταιρική ανακοίνωση «η VizEat είναι διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τους επισκέπτες σε έναν προορισμό, με ντόπιους οικοδεσπότες που παρέχουν εμπειρίες διατροφής».

Η VizEat, που ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια από δύο πολυταξιδεμένους Γάλλους, χαρακτηρίζεται και ως "Airbnb του φαγητού" (π.χ. οικοδεσπότες και χρήστες αξιολογούν και αξιολογούνται, ενώ διευκολύνεται η επαφή μεταξύ τους) καθώς λειτουργεί όπως και η διάσημη ταξιδιωτική πλατφόρμα που έφερε την επανάσταση στην οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy).

Στόχος της VizEat, που έχει παρουσία σε 110 χώρες και διαθέτει 22.000 οικοδεσπότες, είναι να αλλάζει τον τρόπο που έρχεται σε επαφή ένας ταξιδιώτης με το τοπικό φαγητό. Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε έναν επισκέπτη να έρθει κοντά στις γεύσεις του προορισμού του και να γνωρίσει ντόπιους οικοδεσπότες, λάτρεις του καλού φαγητού, που παρέχουν ανεπανάληπτες γαστρονομικές εμπειρίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικοδεσπότες της VizEat δεν μαγειρεύουν απλώς, αλλά δύναται να αναλάβουν μια σειρά από δράσεις όπως την προετοιμασία μενού για ειδικές διατροφικές προτιμήσεις, την ξενάγηση σε κεντρικές αγορές και περιήγηση σε καταστήματα τροφίμων που συνδυάζονται με μάθημα μαγειρικής ή γευσιγνωσία κρασιού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο οικοδεσπότης έχει μάθει όσο περισσότερα στοιχεία γίνεται για τον άνθρωπο που θα φιλοξενήσει (π.χ. τρόφιμα ή υλικά που δεν μπορεί να καταναλώσει λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων).

Ο ενδιαφερόμενος που θέλει να εγγραφεί στην πλατφόρμα θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να ανεβάσει φωτογραφίες, να αναφέρει τις γλώσσες που μιλάει, να περιγράψει την προτεινόμενη εμπειρία, καθώς και να τιμολογήσει τις υπηρεσίες του (οι τιμές ισχύουν ανά άτομο). Η πληρωμή του πελάτη γίνεται προς την πλατφόρμα η οποία μετά από 48 ώρες θα πληρώσει τον οικοδεσπότη έχοντας κρατήσει πρώτα την προμήθεια της.

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, η οποία διατείνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ούτε μία «δυσάρεστη» κατάσταση (π.χ. τροφική δηλητηρίαση), μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να προστεθούν περίπου 10 ακόμη οικοδεσπότες στην Αθήνα ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προστεθούν και άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπως η Κέρκυρα και η Μύκονος - υπάρχει ήδη παρουσία σε Κρήτη, Πελοπόννησο και σε ορισμένα νησιά.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia