Η συνέχεια της ταινίας Mama Mia στο... "ελληνικό νησί Kalokairi"....

Χαράς ευαγγέλια για τους ανά τον κόσμο αμέτρητους λάτρεις του μιούζικαλ Mama Mia.

Η συνέχεια της ταινίας Mama Mia, που έσπασε ταμεία, θα βγει στις οθόνες το καλοκαίρι του 2018. Δέκα χρόνια μετά, το sequel της ταινίας, που παρά τις μέτριες κριτικές που είχε αποσπάσει απέφερε σε εισπράξεις 610 εκατ. δολάρια (η επιτυχία αυτή αποδίδεται σε ένα βαθμό στα μαγευτικά τοπία όπου γυρίστηκε η ταινία), θα έχει τίτλο «Mamma Mia: Here we go again». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν το ίδιο cast ηθοποιών, η ίδια μουσική επένδυση από τους θρυλικούς ΑΒΒΑ ενώ θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες τον Ιούλιο του 2018.

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική διαφορά. Αυτή τη φορά, η ταινία αλλάζει «σπίτι» και θα γυριστεί στο υποθετικό «ελληνικό νησί Καλοκαίρι», το οποίο βρίσκεται στην Κροατία… Η δράση, βέβαια, υποτίθεται ότι ξετυλίγεται στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, η υπέροχη παραλία της Νταμούχαρης στο Πήλιο, οι αμμουδιές της Σκοπέλου και της Σκιάθου, όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα, αντικαταστάθηκαν με το κροατικό νησί Vis, στις ακτές της Δαλματίας - η Κροατία, που έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι της προσέλκυσης κινηματογραφικών ταινιών, έχει χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα και άλλων παραγωγών, αλλά και του Game of Thrones.

Γιατί, τώρα, οι παραγωγοί επέλεξαν την Κροατία και όχι την Ελλάδα; Η πιο πιθανή απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την αρτηριοσκληρωτική Ελλάδα, οι άλλες χώρες προσέφεραν πλούσιες φοροαπαλλαγές και κίνητρα (το γιατί, μάλλον μπορεί να το αντιληφθεί και ο πλέον αδαής). Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα εκεί στο υπουργείο Τουρισμού, όλο αυτόν τον καιρό που συζητείται το γύρισμα της ταινίας δεν κουνήθηκε ούτε φύλλο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει Film Comission Office (οργανισμός που έχει ως αντικείμενο την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών), παρότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει εδώ και χρόνια και ακόμα χειρότερα δεν διαθέτει καν νόμο για φοροεκπτώσεις/φοροεπιστροφές, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τόσο η Σκόπελος όσο και η Σκιάθος, αν και δεν την αξιοποίησαν στο έπακρο, επωφελήθηκαν τα μάλα από την ταινία, καθότι «πνίγηκαν» από τουρίστες τα κατοπινά χρόνια – όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Σκοπέλου, "το νησί προσέλκυσε τουρίστες από την Αργεντινή ως και τη Νέα Ζηλανδία". Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ακόμα και σήμερα συντελούνται γάμοι τουριστών στον Άγιο Ιωάννη, το εκκλησάκι που έγιναν και τα γυρίσματα του γάμου στην ταινία, ενώ ιδρύθηκε ακόμη και μεσιτικό γραφείο για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια σε σημεία όπου έχει γυριστεί η ταινία…

Ωστόσο, η δωρεάν δημοσιότητα που απορρέει από ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο αναπόφευκτα θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αλλά και μετά την προβολή της ταινίας, φαίνεται ότι δεν συγκινεί -όπως γίνεται χρόνια τώρα- κανέναν αρμόδιο. 
Είναι σειρά τώρα για το ελληνικό νησί Kalokairi να γευτεί τους καρπούς. Τι ντροπή...

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia