Καρέλιας. Κλυδωνίζεται από ενδοοικογενειακές έριδες

Η μετάβαση από την δεύτερη στην τρίτη γενιά δεν είναι αναίμακτη…

Βίαιες αναταράξεις τα τελευταία 24ωρα στην ιστορική καπνοβιομηχανία Καρέλιας, με τα μέλη της οικογένειας να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν και να αφήνουν υπόνοιες ακόμη και για σύσταση off shore, δυσφήμηση της εταιρείας και διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό – η κόντρα αυτή κυοφορείται από το 1999.

Αυτή τη στιγμή, στην Καρέλιας, που ιδρύθηκε το 1888 από τον Γεώργιο και Ευστάθιο Καρέλια, και φημίζεται για τα πλουσιοπάροχα μπόνους που μοιράζει κάθε χρόνο στους υπαλλήλους της, εκτυλίσσεται μία άνευ προηγουμένου οικογενειακή κόντρα ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς (απόγονοι των τεσσάρων γιων που διαδέχθηκαν τους ιδρυτές) της οικογένειας Καρέλια.

Φαίνεται ότι σήμερα στην εταιρεία υπάρχουν τουλάχιστον τρεις «κάστες», όπου η κάθε μία από αυτές βάλλει έναντι των άλλων δύο. Ενδεικτικό του ρήγματος, είναι ότι η μία από αυτές που ελέγχει το 45% της εταιρείας, απείχε από την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση. Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται είναι πολύ βαριές και φθάνουν ακόμη και μέχρι την άσκηση ποινικής δίωξης για απάτη κακουργηματικής φύσεως.

Κάποιος κάποτε είχε πει το εξής αμίμητο: «Η πρώτη γενιά βιομηχάνων χτίζει μία δυνατή επιχείρηση, με παραγωγή και κέρδη. Έρχεται η δεύτερη γενιά και τρώει από τα έτοιμα. Μετά έρχεται η τρίτη γενιά και το… φουντάρει το μαγαζί». Μολονότι στην περίπτωση του Καρέλια, η δεύτερη γενιά εξέλιξε την εταιρεία (η Καρέλιας σήμερα έχει παρουσία σε 65 χώρες), η τρίτη γενιά, δυστυχώς, μπορεί να επιβεβαιώσει τη ρήση και να ρίξει το «πλοίο στα βράχια»... 
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia