Στις τράπεζες οι διάσημες σαγιονάρες Havaianas


Στις τράπεζες ανήκουν πλέον οι δημοφιλείς σαγιονάρες Havaianas.

Πριν λίγες ημέρες έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα στην οικογένεια Μπατίστα, που διέθετε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Havaianas, και σε τρία τραπεζικά ιδρύματα της Βραζιλίας. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας, πούλησε το 86% των μετοχών της έναντι του ποσού των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η οικογένεια Μπατίστα εξαναγκάστηκε να προβεί στην πώληση όταν ήρθαν στο φως οι  παράνομες συναλλαγές των αδερφών Μπατίστα με την πολιτική ζωή της χώρας – τα αδέρφια παραδέχθηκαν πως δωροδόκησαν χιλιάδες πολιτικούς. Ως εκ τούτου, ο πέλεκυς της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης αποδείχθηκε βαρύς: 10.2 δισ. δολάρια.

Οι σαγιονάρες Havaianas (από το πορτογαλικό Hawaiians), που αγαπήθηκαν τόσο από τους «κοινούς θνητούς» όσο και από τους celebrities (ένα από τα μυστικά της επιτυχίας τους – από το 2003 στους νικητές των βραβείων Oscar δίνεται παραδοσιακά ένα συλλεκτικό ζευγάρι ως... δώρο), παράχθηκαν για πρώτη φορά το 1962. Ερέθισμα αποτέλεσε το τυπικό, ιαπωνικό σανδάλι Zori.

Μέχρι το 1964 σχεδόν κάθε βραζιλιάνος εργάτης φοράει σαγιονάρες Havaianas με τις πωλήσεις να γίνονται από βανάκια που γυρίζουν όλη τη χώρα. Ως το 1969 ήταν διαθέσιμες μόνο σε μπλε και άσπρο χρώμα. Όμως ένα λάθος στην παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα μία παρτίδα να παραχθεί σε πράσινο χρώμα, η οποία και έγινε ανάρπαστη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την παραγωγή των Havaianas σε διάφορα χρώματα. Τη δεκαετία του 70 «αποθεώθηκαν» από το κίνημα των Χίπηδων ενώ αναδιαμορφώθηκε η διαφημιστική τους καμπάνια για να προειδοποιήσουν το καταναλωτικό κοινό για την ύπαρξη απομιμήσεων.

Οι εξαγωγές προς Ευρώπη και Αμερική ξεκίνησαν το 1999 και αφού ήδη χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονταν την Βραζιλία τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν με ένα τέτοιο ανθεκτικό ζευγάρι στη βαλίτσα τους. Υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο διατίθεντο στην αγορά περί τα 200 εκατ. ζευγάρια, σε 60 διαφορετικές χώρες.
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia