H ιστορία του ΑΒ Βασιλόπουλου

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το Εκλεκτό Παντοπωλείο της Οδού Βουλής

   Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’40, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, μετέπειτα συνιδρυτής της φερώνυμης αλυσίδας, είχε παρατηρήσει ένα παράδοξο περιστατικό. Περνώντας από το Σύνταγμα, για να πάει στο μπακάλικο που διατηρούσε με τα αδέρφια του, είχε προσέξει ότι ένας από τους καθαριστές παπουτσιών της πλατείας είχε πάντα πελατεία. Του είχε κάνει τρομερή εντύπωση ότι υπήρχαν φορές που ενώ οι άλλοι καθαριστές περίμεναν άπραγοι, σε αυτόν οι πελάτες έκαναν ουρά. Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, δεν θα αργούσε να λύσει το μυστήριο: ο συγκεκριμένος καθαριστής ήταν πάντα περιποιημένος και καθαρός, με ένα άσπρο, ατσαλάκωτο πουκάμισο. Αυτή τη βαθιά χαραγμένη στο μυαλό του εικόνα, αρκετά αργότερα, θα την μεταλαμπάδευε στα καταστήματά του, όπου θα κυριαρχούσαν στοιχεία όπως ποιότητα, καθαριότητα και άψογη εξυπηρέτηση.

   Η ιστορία της ΑΒ ξεκινάει το 1939, όταν τρία από τα επτά αδέρφια της οικογένειας Βασιλόπουλου, οι Γεράσιμος, Γιώργος και Χαράλαμπος, με καταγωγή από ένα χωριουδάκι της Ηλείας, αγοράζουν από έναν μακρινό θείο τους, ονόματι Παναγόπουλο, ένα μπακάλικο επί της οδού Βουλής, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις γι’ αυτό που αρκετά αργότερα θα ονομαζόταν σουπερμάρκετ. Διψασμένοι για επιτυχία και καινοτομία, τα τρία αδέρφια θα προσθέσουν στο μπακάλικο τη δική τους φρέσκια και πρωτοποριακή πινελιά, μετατρέποντάς το σε ένα εκλεκτό παντοπωλείο με την επωνυμία ‘’ΑΦΟΙ Βασιλόπουλοι’’. Το κατάστημα αυτό, που διατηρήθηκε ως το 1966 με την ίδια επωνυμία, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, μεταπολεμικά, για την ‘’καλή κοινωνία’’ της Αθήνας.

    Σύντομα, στην παρέα των τριών αδερφών θα προστεθεί και ο μικρότερος γόνος της οικογένειας, ο Γιάννης, οπότε όλοι μαζί, εξαργυρώνοντας τη φήμη που είχε αποκτήσει το κατάστημά τους, εξαγοράζουν, το 1950, ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Σταδίου. Το ιστορικό αυτό κατάστημα Delicatessen, το οποίο λειτουργεί ακόμη υπό άλλη διεύθυνση στην οδό Σταδίου 19, θα κάνει κυριολεκτικά θραύση, αφού θα καταστεί ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων, οι οποίοι βρίσκουν ευρωπαϊκά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Η δε φήμη του θα ενισχυθεί περαιτέρω με την αναγνώρισή του ως επίσημου προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής, καθώς και με τη βράβευσή του, το 1956, ως το κατάστημα τροφίμων με την καλύτερη βιτρίνα. 
   Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η γκάμα των προϊόντων των δύο καταστημάτων θα διευρυνθεί σημαντικά καθώς οι αδερφοί Βασιλόπουλοι θα δημιουργήσουν εταιρεία αντιπροσωπειών / διανομών, η οποία θα εισάγει, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, επώνυμες μάρκες όπως ColgateUncle BensKnorrKelloggsTide κτλ.
   Τη δεκαετία του ’60, η ομάδα των τεσσάρων αδερφών θα διασπαστεί στα δύο, με τους Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, μαζί με άλλους συνεργάτες, να ιδρύουν την ΑΒ Αφοί Βασιλόπουλοι ΕΠΕ, ανοίγοντας καταστήματα στη Βάρκιζα και την Κηφισιά, καθώς και ένα κατάστημα self-service στο Παλαιό Φάληρο. Είναι πλέον η εποχή που τα πράγματα στο χώρο του λιανεμπορίου αλλάζουν καθώς το παραδοσιακό παντοπωλείο αρχίζει σιγά σιγά να παραχωρεί τη θέση του σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο τύπο καταστημάτων, τα σουπερμάρκετ.

   Όντας διορατικά, τα δύο αδέρφια αντιλαμβάνονται τη νέα τάση και σπεύδουν, το 1969, να ανοίξουν το κατάστημα που θα αποτελούσε τομή στο χώρο του λιανεμπορίου, στο Φάρο Ψυχικού (ακριβώς δίπλα, άνοιξαν μαγαζί τροφίμων τα άλλα δύο αδέρφια της οικογένειας, με την ίδια σχεδόν επωνυμία -διακρίνεται αμυδρά στα αριστερά της φωτογραφίας). Η ‘’Μητρόπολη’’, όπως έμελλε να ‘’βαφτιστεί’’ το παλαιότερο κατάστημα του ομίλου ΑΒ, ήταν ότι πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό είχε να επιδείξει ο κλάδος του σουπερμάρκετ σε όλα τα Βαλκάνια. Η ‘’Μητρόπολη’’ των 25.000 διαφορετικών προϊόντων, θα αναδεικνυόταν σε σημείο αναφοράς της επώνυμης Αθήνας, όπου θα συνέρρεαν οι κυρίες με τις γούνες-βιζόν, αλλά και οι Φιλιππινέζες οι οποίες το ίδιο απόγευμα της παραλαβής θα ‘’εξαφάνιζαν’’ τις ασιατικές εισαγωγές.

   Με κύριο στόχο την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών σε θέματα ποιότητας, εξυπηρέτησης και ποικιλίας, εξ ου και το πετυχημένο σλόγκαν ‘’και του πουλιού το γάλα’’, και στοχεύοντας στα μεσαία και ανώτερα στρώματα του πληθυσμού, οι Γεράσιμος και Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, ακολουθώντας μία λελογισμένη επεκτατική πολιτική, ανοίγουν άλλα εννέα καταστήματα, όλα σε ‘’καλές συνοικίες’’ της Αθήνας, μέχρι το 1989.

   Η επέκταση, όμως, θα είναι καταιγιστική τη δεκαετία του ’90. Το 1990, χρονιά εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανοίγει τις πύλες του το πρώτο κατάστημα εκτός Αττικής, στον Πύργο Ηλείας, τόπο καταγωγής των ιδρυτών, καθώς και το Mega Ελληνικού, που βραβεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Λιανεμπορίου ως το πιο ολοκληρωμένο σουπερμάρκετ της Ευρώπης.

   Σταθμός για την ΑΒ ήταν το 1992, όταν ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, διαβλέποντας τις παγκόσμιες εξελίξεις, μεταβιβάζει την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης στον πολυεθνικό, εκ Βελγίου, όμιλο Delhaize-Le Lion, διασφαλίζοντας, σε ένα ιδιαίτερα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την επέκταση και τη συνέχεια της εταιρείας, που με τόσο κόπο και μεράκι δημιούργησαν τα δύο αδέρφια. Χαρακτηριστική, εξάλλου, ήταν η δήλωση του Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, στην επέτειο των 70 χρόνων της εταιρείας: «Εκείνα τα χρόνια δουλεύαμε πολύ σκληρά. Έπρεπε να σηκώνουμε δύο φορές το βάρος μας. Εγώ ζύγιζα 40 οκάδες και σήκωνα 100».

   Σήμερα η εταιρεία ΑΒ είναι η 5η μεγαλύτερη εμπορική επιχείρηση της χώρας, με 201 καταστήματα και 9.000 εργαζομένους. Ο ιθύνων νους αυτού του οικοδομήματος, το οποίο ανταγωνιστής από την πρώτη γενιά των επιχειρηματιών του κλάδου περιέγραψε ως «πρότυπο του ελληνικού λιανεμπορίου», ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, πέθανε το 2006 σε ηλικία 89 ετών. Πάντως, λίγο πριν το θάνατό του πρόλαβε να πρωτοπορήσει, για άλλη μία φορά, ιδρύοντας την «Τράπεζα Τροφίμων», ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης, στο έργο της οποίας συνδράμουν σήμερα περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.

Πηγή: Επιχειρείν αλά ελληΝΙΚΑ (εκδ. Σταμούλης)
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia