O Mr Jumbo και η "τρύπια σαμπρέλα"...

Την εβδομάδα που μας πέρασε αναπαράχθηκε από τα οικονομικά μέσα η καυστική δήλωση του ιδρυτή των Jumbo, Απόστολου Βακάκη, ο οποίος –με αφορμή τα μέτρια οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου στην ελληνική αγορά (σε αντίθεση με τις ξένες αγορές, όπως τη Ρουμανία, όπου η εταιρεία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο)- χαρακτήρισε τη χώρα «τρύπια σαμπρέλα». «Μόλις πάει να βάλει κάποιος λίγο αέρα, ξανά αδειάζει» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα πτώχευσε γιατί υπηρετούσε πτωχευμένες ιδέες, οι οποίες παραμένουν στο προσκήνιο».

Ο Mr. Jumbo, ένας άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας (αν κρίνουμε από τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, ο οποίος ακόμη και εν μέσω κρίσης επέδειξε ανθεκτικότητα), φυσικά έχει δίκιο όσον αφορά τις δηλώσεις του περί «τρύπιας σαμπρέλας» και «πτωχευμένων ιδεών».

Ωστόσο, δεν θα μου προκαλούσε καμία έκπληξη αν τα λόγια αυτά προέρχονταν από κάποιον άλλο μεγαλοεπιχειρηματία (π.χ. Σκλαβενίτη, Καρέλια), όχι από τον Mr Jumbo.

Αλήθεια, Mr Jumbo, πόσα από τα προϊόντα που πουλάτε παράγονται στην «τρύπια σαμπρέλα», δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας;  (Η ερώτηση είναι ρητορική).

Οι υπάλληλοί σας, αν δεν κάνω λάθος, πληρώνονται με το βασικό μισθό (μολονότι τα οικονομικά σας μεγέθη ευημερούν - οι πωλήσεις του ομίλου κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 6,88% και ανήλθαν στα 681,43 εκατ. ευρώ), χωρίς μπόνους και με τετράωρη εργασία. Είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στον κλάδο, έχοντας οι ίδιοι πολλάκις καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας.

Η εταιρεία σας, επίσης, δεν φημίζεται για την ποιοτική εξυπηρέτηση του πελάτη, με τα παράπονα και τις αρνητικές κριτικές να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Εξάλλου, οι πολιτικές σας είναι τέτοιες ώστε να προστατεύεται ο Ομιλος, όχι ο πελάτης. Για εσάς «ο πελάτης απλώς δεν έχει δίκιο».

Αλήθεια Mr Jumbo, πότε ήταν η τελευταία φορά που η εταιρεία σας επέδειξε κοινωνική ευαισθησία (πολύ φοβάμαι ότι η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι παντελώς άγνωστη σε εσάς); Πότε δωρίσατε λίγα από τα εκατομμύρια των κερδών σας σε ιδρύματα ή σε παιδάκια-νοικοκυριά που διαβιούν στην «τρύπια σαμπρέλα» και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα; Και αυτή η ερώτηση είναι ρητορική.

Ακόμα και την αποφράδα εκείνη μέρα, που βιώσατε μία ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, εσείς επιλέξατε να κρυφτείτε. Ενας άνδρας σαν εσάς με τόσο μεγάλη επιρροή θα μπορούσε να βγει και να μιλήσει για τους θανάσιμους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική ταχύτητα, να εγκαινιάσει μία καμπάνια για την αντιμετώπιση της μάστιγας που θερίζει ζωές κάθε χρόνο, να συστήσει κάποιο ίδρυμα (όπως το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς) προκειμένου να επιμορφώσει μικρούς και μεγάλους σχετικά με την ασφαλή οδήγηση.

Σε εσάς κε Βακάκη δεν επιβλήθηκε πρόστιμο 100.200 ευρώ και 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, καθώς συνεισφέρατε στην «ανάπλαση» αναδασωτέας περιοχής συνολικής έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων (η «ανάπλαση» αφορούσε την εναπόθεση μπάζων που προήλθαν από τις εκσκαφές για την κατασκευή πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων στη βίλα του επιχειρηματία στην Κηφισιά);

Εχετε δίκιο κε Βακάκη, η Ελλάδα είναι μια «τρύπια σαμπρέλα», ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς, αν υπήρχαν σε αυτή τη χώρα περισσότεροι "ευσυνείδητοι" επιχειρηματίες, που σέβονται τον πελάτη, το προσωπικό τους και το περιβάλλον-κοινωνία, τότε οι τρύπες αυτής «σαμπρέλας» θα ήταν σαφώς λιγότερες, ίσως και να είχαν επουλωθεί πλήρως. 
Και εσείς, με όλο το σεβασμό, μπορεί να είστε ένας άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας, που προσαρμόζεται πάραυτα στα κελεύσματα των καιρών, ωστόσο, για το "ευσυνείδητος" έχω τις αμφιβολίες μου...
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia