Κινέζοι μαθητές εργάζονται 11ωρα για να κατασκευάσουν το iPhone X...

Πίσω από τη λάμψη ενός iPhone X, που αποτελεί αντικείμενο του πόθου για τους απανταχού λάτρεις της Apple, κρύβεται διαχρονικά ένας εργασιακός Μεσαίωνας, ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια του εργάτη περνάει σε δεύτερη μοίρα. Διότι, πάνω από όλα είναι το κέρδος...

H αμαρτωλή Foxconn, που κατασκευάζει τα προϊόντα της Apple στην Κίνα, για άλλη μια φορά τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς προσέλαβε μαθητές για να κατασκευάσουν το iPhone X.

Προκειμένου λοιπόν να ανταποκριθεί στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για το νέο κινητό τηλέφωνο της Apple, που τιμολογήθηκε περίπου στα 1.200 ευρώ, η Foxconn επιστράτευσε 3.000 μαθητές 17 έως 19 ετών, οι οποίοι στα πλαίσια απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (!!!), εξαναγκάστηκαν, όπως κατήγγειλαν έξι από αυτούς στους «Financial Times», να εργάζονται 11 ώρες κάθε μέρα (ο κινέζικος νόμος ορίζει «ταβάνι» 40 ώρες την εβδομάδα για πρακτική εργασία), επί τρεις συναπτούς μήνες, στο εργοστάσιο συναρμολόγησης.

Μια 18χρονη, μάλιστα κατήγγειλε ότι μόνη της συναρμολόγησε 1.200 κάμερες του iPhone X μέσα σε μια μέρα. Οι μαθητές ισχυρίστηκαν ότι υποχρεώθηκαν να εργαστούν επί τρίμηνο και μάλιστα υπερωριακά, επειδή, όπως τους διαμηνύθηκε, αυτό ήταν αναγκαίο για να αποφοιτήσουν από το σχολείο της επαγγελματικής εκπαίδευσής τους.

Τόσο η Apple όσο και η Foxconn δήλωσαν ότι οι μαθητές εργάσθηκαν εθελοντικά και αμείφθηκαν, ενώ όσον αφορά τις υπερωρίες παραδέχθηκαν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει.

Πριν από πέντε χρόνια, η Foxconn είχε επίσης κατηγορηθεί επειδή χρησιμοποιούσε κυρίως 16χρονα και 17χρονα για να παράγουν τα κινητά τηλέφωνα της Apple και της Samsung, αναγκάζοντάς τους συχνά να εργάζονται 11 ημέρες σερί. Στο δε εργοστάσιό της είχαν καταγραφεί δεκάδες αυτοκτονίες…

Ορισμένες αξίες, φαίνεται ότι, παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες στο χρόνο…
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia