Φούρνος στη Φινλανδία πουλάει ψωμί με έντομα


Μεγάλη αλυσίδα αρτοποιείων στη Φινλανδία πήρε την τολμηρή απόφαση να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό, κάτι που, όπως ισχυρίζεται, δεν υπάρχει ανάλογο σε αυτό τον πλανήτη: ψωμί με έντομα.

Ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου δήλωσε ότι μια φραντζόλα περιέχει περίπου 70 αποξηραμένους γρύλους (που εκτρέφονται σε αγρόκτημα - η Φινλανδία και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μόλις πρόσφατα επέτρεψαν την συστηματική εκτροφή εντόμων που προορίζονται για εμπορικούς σκοπούς), αλεσμένους σε σκόνη και διανθισμένους με αλεύρι. Διαφημίζει, μάλιστα, το επίμαχο ψωμί ως «φρέσκο, με καλή και πρωτότυπη γεύση».

Το αρτοποιείο καυχιέται ότι το ψωμί με την τραγανή ζύμη, το οποίο έχει σχεδόν διπλάσια τιμή πώλησης από το συμβατικό, δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και θρεπτικό, καθώς αποτελεί πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης (τα έντομα περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη B12).

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Φινλανδοί έχουν την πιο θετική στάση προς τα έντομα - υπολογίζεται, πάντως, ότι περίπου δύο δισ. άτομα έχουν εντάξει τα έντομα στη διατροφή τους (αρκετοί από αυτούς το κάνουν είτε για λόγους που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος είτε επειδή θέλουν να καταναλώσουν προϊόντα χωρίς γλουτένη). 
Η πρώτη φουρνιά του ψωμιού με γρύλους διατέθηκε ήδη σε 11 καταστήματα της εν λόγω αλυσίδας - η εταιρεία αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν θα αυξηθεί η "παραγωγή'' γρύλων (προς το παρόν ο γρύλος εισάγεται από την Ολλανδία), το καινοτόμο προϊόν θα είναι διαθέσιμο και στα 47 καταστήματά της. 
Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia