CNN. "Αποφύγετε την (κορεσμένη) Σαντορίνη"

Κοίτα, ρε φίλε, που η ζωή κάνει κύκλους. Μέχρι πρόσφατα όλα τα διεθνή ΜΜΕ εκθείαζαν τα θέλγητρα της Σαντορίνης και ιδιαίτερα αυτό το ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμά της.

Πριν λίγες ημέρες, ένα από αυτά τα Μέσα,, το έγκριτο CNN Travel πρότεινε στους αναγνώστες του να αποφύγουν να επισκεφθούν την Σαντορίνη, την οποία κατατάσσει ανάμεσα στους 12 προς αποφυγή προορισμούς για το 2018 – οι υπόλοιποι είναι η Νήσος Σκάι, η Βαρκελώνη, το Ντουμπρόβνικ, η Βενετία, το Μπουτάν, το Ταζ Μαχάλ, το Εβερεστ, το Μάτσου Πίτσου, τα Νησιά Γκαλαπάγκος, το Τσίνκουε Τέρε και η Ανταρκτική.

Το εν λόγω άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κεραυνό εν αιθρία, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ότι η Σαντορίνη διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να χάσει τη γοητεία της.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, οι ιθύνοντες του τουρισμού αγνόησαν ή υποτίμησαν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα σήμερα η Σαντορίνη, που δεν διδάχθηκε τίποτα από άλλους κορεσμένους προορισμούς όπως η Βενετία, να χαρακτηρίζεται ως προορισμός προς αποφυγή. Εξάλλου, ποτέ δεν ήμασταν καλοί στην διαχείριση κρίσεων, στην οποία πάντα επιλέγαμε την χειρότερη εναλλακτική, το «do nothing», κοινώς κρύβαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι.

Το δημοφιλές νησί των 15.000 κατοίκων έχει φθάσει σε σημείο κορεσμού, κοινώς πάσχει από overtourism (υπερτουρισμό), όπως γλαφυρά το χαρακτηρίζει το CNN. Δέχθηκε σχεδόν δύο εκατ. επισκέπτες το 2017, από τους οποίους 850.000 από κρουαζιερόπλοια, μολονότι ο δήμαρχος έχει θέσει όριο τους 8.000 την ημέρα.

Είναι φανερό ότι βρίσκεται στα όριά του (αν και, όπως λένε, τα όριά σου τα μαθαίνεις όταν τα έχεις ξεπεράσει). Ανεξέλεγκτη δόμηση, προβληματική καθαριότητα (παράγει ετησίως 15-25 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων) και ηλεκτρική ενέργεια που επαρκεί οριακά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Όσον αφορά τις υποδομές, η κατάσταση παραμένει τραγική. Ενδεικτικά, ο οδικός άξονας Αεροδρόμιο – Φηρά – Βουρβούλος – Οία καρκινοβατεί 15 χρόνια τώρα (ξεκίνησε μόλις το 2014).

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η άνευ όρων παράδοση χιλιάδων σπιτιών και διαμερισμάτων στην αγορά φιλοξενίας, μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών (π.χ. Airbnb), με αποτέλεσμα το νησί να μην μπορεί να προσελκύσει ούτε καν δημόσιους λειτουργούς (π.χ. δασκάλους).

Πολλοί είναι αυτοί που διατείνονται ότι χρονικά η Σαντορίνη ως προορισμός είναι δύο με τρία χρόνια μπροστά σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Η Σαντορίνη συνήθως θέτει πρώτη τις τάσεις, αλλά και τα προβλήματα, τα οποία αργότερα περνάνε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντως, το CNN, για να μην μας αφήσει παραπονεμένους, προτείνει στους τουρίστες τη Νάξο, αλλά και την Πάτμο, εκθειάζοντας τις παραλίες και των δύο νησιών.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia