Η παραλία του Μπάλου στα Χανιά και ο... υπερτουρισμός


Ημουν από τους τυχερούς καθώς πρόλαβα και επισκέφτηκα τον Μπάλο, μία εκπληκτικής ομορφιάς παραλία στα Χανιά που παραπέμπει στην Καραϊβική, πριν από 18 χρόνια, όταν ήταν ακόμη παρθένα.

Τα χρόνια πέρασαν, η παραλία έγινε γνωστή ανά τον κόσμο, που συνέρρεε είτε οδικώς (παρά τον κακοτράχαλο δρόμο) είτε με καραβάκια, που όσο περνούσαν τα χρόνια πλήθαιναν.

Δυστυχώς σήμερα ο Μπάλος, έχει φθάσει σε σημείο κορεσμού, καθότι δεν μπορεί να αντέξει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό τουριστών που τον επισκέπτεται σε καθημερινή βάση.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook, η οποία δείχνει την απίστευτη ουρά αυτοκινήτων όσων σπεύδουν να θαυμάσουν την εν λόγω παραλία.

Ο Μπάλος δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεν είναι ο μοναδικός που έχει πληγεί και έχει αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του από τις ορδές επισκεπτών. Δείτε μόνο τι γίνεται στα Λαλάρια της Σκιάθου, όπου πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ (αλήθεια, ποιος θα κόψει αυτό το πρόστιμο;) σε όποιον παίρνει πέτρες από την παραλία.

Καλά τα νούμερα σχετικά με τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα, όμως καθετί έχει το τίμημά του και δυστυχώς εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουμε. Ο υπερτουρισμός (overtourism) είναι εδώ και μας χτυπάει την πόρτα. Αλλά εμείς κωφεύουμε.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια Ελλάδα θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia