Τι κοινό έχουν οι μπάρες δημητριακών και τα ζιζανιοκτόνα..


Η General Mills αναγκάστηκε να αφαιρέσει την ετικέτα «100% Φυσικό» από τις μπάρες με γκρανόλα "Nature Valley" μετά από μήνυση, σύμφωνα με την οποία οι μπάρες δημητριακών περιέχουν ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή… παρασιτοκτόνων.

Η «ένοχη» ουσία είναι η γλυφοσάτη, ένα συστατικό που είχε κατοχυρωθεί από to 1976 από (ποιον άλλον;) την Monsanto (η πατέντα έληξε το 2000, σηματοδοτώντας την ευρύτερη χρήση του από οποιαδήποτε εταιρεία, ιδιαίτερα όσες ασχολούνται στον αγροτικό τομέα), που μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στα 65 χημικά που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και τερατογενέσεις.

Μολονότι η ποσότητα γλυφοσάτης που χρησιμοποιείται στις εν λόγω μπάρες δεν ξεπερνά το επιτρεπτό όριο, εντούτοις ο ισχυρισμός της εταιρείας κρίθηκε ως παραπλανητικός δεδομένου του ότι η Nature Valley ισχυρίζεται ότι οι μπάρες είναι «100% Φυσικές», κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Η Nature Valley αφαίρεσε τον ισχυρισμό από τις συσκευασίες τον μπαρών της προκειμένου «να αποφύγει το κόστος και την απόσπαση από τον στόχο, που θα προκαλέσουν οι δικαστικές διαμάχες», ωστόσο, όπως δήλωσε, συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην ακρίβεια των ισχυρισμών της.

Οι μπάρες Nature Valley δεν θα μπορούσαν να είναι οι μόνες που περιέχουν γλυφοσάτη. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν πως ελάχιστα ποσοστά της έχουν εντοπισθεί και σε άλλα προϊόντα, όπως τα δημητριακά Cheerios, τα Lucky Charms και οι μπάρες δημητριακών Kind. Πριν από λίγες, μάλιστα, ημέρες, η γλυφοσάτη ήταν η αιτία για την οποία η Monsanto κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ (διαβάστε εδώ).

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia