Ο Lewis Hamilton καθάρισε παραλία της Μυκόνου...


Ευτυχώς που έρχονται και διάσημοι για να μας καθαρίσουν, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, τις παραλίες. Πέρυσι ήταν η οικογένεια του Will Smith, φέτος είναι ο Lewis Hamilton​, ο οποίος μαζί με τους φίλους του καθάρισαν μια παραλία της Μυκόνου.

Ερχόμενος για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι στη Μύκονο, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 αποφάσισε να μαζέψει πλαστικά σκουπίδια από παραλία του νησιού, στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για λελογισμένη χρήση πλαστικών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Βρετανός οδηγός, που έχει υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αφού τράβηξε βίντεο με τα σκουπίδια που είχαν καλύψει την παραλία, καθάρισε όλη την περιοχή, καλώντας τον κόσμο να μην αγοράζει προϊόντα από πλαστικό και πολυεστερικά υλικά, ενώ στο τέλος αναφέρει ότι όλη η επιχείρηση καθαρισμού της ακτής διάρκεσε δύο ώρες.

«Σήμερα ήμουν σε ένα από τα τόσα όμορφα μέρη του κόσμου και έπεσα πάνω σε αυτό το χάλι. Δεν μπορούσαμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έπρεπε να κάνουμε κάτι. Πρέπει όλοι να δράσουμε, πρέπει να σταματήσουμε να στηρίζουμε τις εταιρείες που τυφλά έχουν βασίσει τα κέρδη τους σε βάρος του όμορφου πλανήτη μας», έγραψε στο Twitter. «Θέλω να σας δείξω τον αντίκτυπο που έχετε (σ.σ.: στο περιβάλλον) με τα πλαστικά που αγοράζετε και πετάτε. Είναι αηδιαστικό. Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο τι υπάρχει (σ.σ.: από πλαστικά σκουπίδια) σε όλο τον κόσμο, όμως αποφασίσαμε να καθαρίσουμε. Μην αγοράζετε πλαστικά, καλαμάκια, παιχνίδια και πολυεστερικά υλικά».

Το μήνυμα του Lewis Hamilton θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση (και δεν αναφέρομαι μόνο στη Μύκονο), τους επαγγελματίες του τουρισμού και φυσικά τους απλούς πολίτες. Ο Hamilton έκανε τη δουλειά που έπρεπε να είχε κάνει κάποιος άλλος, αν είχε φιλότιμο.

Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση γι’ αυτά τα θέματα. Ακόμα και οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού χαρακτηρίζονται από κοντόφθαλμη προσέγγιση, που συνοψίζεται σε μία φράση: «είμαι μόνο υπεύθυνος για το χώρο μου, ό,τι γίνεται έξω από αυτόν δεν με ενδιαφέρει». Δυστυχώς έτσι είναι ο Ελληνας. Φροντίζει ώστε το ξενοδοχείο και η παραλία του να είναι καθαρή, αλλά αδιαφορεί για την άλλη παραλία που βρίσκεται παραδίπλα, όπου μπορεί και να πετάει τα σκουπίδια του.

Ένα παράδειγμα

Τώρα το καλοκαίρι περνάω κάθε φορά που πάω για μπάνιο έξω από το Dolce Attica Riviera, στη Βραυρώνα, στην Ανατ. Αττική. Το ξενοδοχείο, που τελεί υπό νέα διεύθυνση, ανακαινίσθηκε πρόσφατα, δημιούργησε παραλία με άμμο, και φιλοδοξεί να δώσει νέο αέρα στην περιοχή.

Ε, λοιπόν, έξω από αυτό το όμορφο ξενοδοχείο δεν υπάρχει ούτε καν πεζοδρόμιο. Βλέπω τους δύσμοιρους τουρίστες, συχνά με παιδικά καροτσάκια, να περπατάνε στο χώμα. Σε απόσταση αναπνοής υπάρχει προστατευόμενη περιοχή και ένα πέρασμα (που δεν έχει καθαριστεί ποτέ) που σε βγάζει στα αρχαία, τον εντυπωσιακό Ναό της Αρτέμιδας.

Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο (και δαπανηρό;) να φτιαχτεί (σε συνεργασία και με το δήμο) ένα πεζοδρόμιο, να αναρτηθούν μερικές ενημερωτικές ταμπέλες, να καθαριστεί ο χώρος; Δεν θέλουμε να προσφέρουμε μια αναβαθμισμένη εμπειρία στον επισκέπτη;

Δυστυχώς, εδώ είναι Ελλάδα… Και σε αυτή τη χώρα περιμένουμε τους διάφορους celebrities, ως από μηχανής θεός, για να μας δείξουν τι έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας, αν πραγματικά σεβόμασταν το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο και φυσικά τον επισκέπτη, που έρχεται να μας αφήσει τα λεφτά του.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia