8 Ποτήρια Νερό τη Μέρα. Μύθος ή Αλήθεια;

Πόσα ποτήρια νερό χρειαζόμαστε καθημερινά;

«Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου οκτώ ποτήρια τη μέρα, δηλαδή δύο λίτρα νερό, προκειμένου να λειτουργεί ρολόι». Αναμφίβολα όλοι έχουμε ακούσει αυτή την συμβουλή -από γιατρούς, γονείς ή φίλους- προκειμένου να καθαρίσει ο οργανισμός από επιβλαβείς ουσίες.

Αναμφίβολα, το νερό κάνει καλό στην υγεία, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη για το δέρμα, ενώ συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος και αυθαίρετος, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επιστημονική έρευνα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά 900 με 1500 ml υγρών την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 4 με 6 ποτήρια των 240 ml. Πρόκειται όμως για τη συνολική ποσότητα υγρών που πρέπει να λαμβάνουμε και αυτό δεν αφορά μόνο στο νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σούπες, το τσάι και άλλα ποτά και ροφήματα (χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ) προσμετρούνται στη συνολική ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.

Για όσους τώρα αναρωτιούνται πώς προέκυψε αυτός ο μύθος, η απάντηση είναι απλή: μάρκετινγκ και δημόσιες σχέσεις!!!

Ολα ξεκίνησαν πριν περίπου 30 χρόνια, όταν ο επιχειρηματικός κολοσσός Danone, παραγωγός μεταξύ άλλων του μεταλλικού νερού Evian, ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο "Τα δύο λίτρα νερό", προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις των εμφιαλωμένων νερών που παρήγαγε.

Την ίδια στιγμή, δημιούργησε ίδρυμα στην Αγγλία, το Hydration for Health, στο οποίο είναι χορηγός, με κεντρική φιλοσοφία το "πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα τα παιδιά, δεν πίνουν αρκετό νερό - πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα σε καθημερινή βάση''. Στις δε καμπάνιες της στα σχολεία, η εταιρεία στόχευε να πείσει τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερο νερό αντί για αναψυκτικά, ισχυριζόμενη ότι η έλλειψη υγρών μπορεί να επηρεάσει τη «διανοητική τους κατάσταση»...

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia