H J&J γνώριζε από το 1971 ότι η ταλκ της εμπεριείχε καρκινογόνες ουσίες


Το 1943 ο Ρόμπερτ Τζόνσον, εκ των ιδρυτών της Johnson Johnson, φαρμακευτικής εταιρείας που επαίρονταν –χάρη στις αμέτρητες καινοτομίες της που έσωζαν ζωές- ότι προστάτευε τη δημόσια υγεία, εξέδωσε το «Johnson&Johnson Credo», μία ανατρεπτική προσέγγιση για τα δεδομένα της εποχής, όπου πρότεινε την τοποθέτηση των πελατών στην κορυφή και την ικανοποίηση των μετόχων στο τέλος. Ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε την ανάγκη για την ανάληψη μιας σειράς υπεύθυνων εταιρικών δράσεων προς τους πελάτες, τους υπαλλήλους και την κοινωνία.

Από τότε βέβαια μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι, η J&J γιγαντώθηκε και από ότι φαίνεται ξέχασε όλες αυτές τις ηθικές αξίες και τη δέσμευσή της να σώζει ζωές. Πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς φαινομενικά αθώα προϊόντα της, όπως η ταλκ, αποδείχθηκαν όχι μόνο ότι ήταν καρκινογόνα αλλά και ότι η εταιρεία γνώριζε γι’ αυτό.

Αντιμέτωπη λοιπόν με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι η ταλκ Baby Powder προκαλεί καρκίνο των ωοθηκών, βρίσκεται σήμερα η J&J, μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας του Reuters ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου, μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνα, κάτι το οποίο η εταιρεία γνώριζε εδώ και σχεδόν μισόν αιώνα…

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, τα στελέχη του αμερικάνικου κολοσσού γνώριζαν από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου. Η εταιρεία φυσικά, η οποία κατηγορείται ότι στο παρελθόν παραποίησε τα στοιχεία ώστε να προστατέψει τα συμφέροντά της, το αρνείται πεισματικά διατεινόμενη ότι η ταλκ της είναι απολύτως ασφαλής.

Υπενθυμίζεται πως μόλις το καλοκαίρι, η J&J κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4,7 δισ. δολαρίων, μετά την καταδίκη της σε δικαστική διαμάχη με 22 γυναίκες που υποστήριξαν πως η χρήση του επίμαχου ταλκ ήταν υπεύθυνη για τον καρκίνο των ωοθηκών που υπέστησαν.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia