O Αλ Καπόνε και η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης πάνω στα γάλατα...


Την επόμενη φορά που θα τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης σε ένα γάλα, θυμηθείτε ότι κρύβεται από πίσω μία ενδιαφέρουσα (μαφιόζικη) ιστορία…

H αναγραφή ημερομηνίας λήξης στα κουτιά με το γάλα οφείλεται στον Αλ Καπόνε και τον αδερφό του, οι οποίοι απέκτησαν μια κτηνοτροφική μονάδα με αγελάδες για την παραγωγή γάλακτος. Στα μπουκάλια με το γάλα που πωλούσαν ανέγραφαν για πρώτη φορά ημερομηνία λήξης, καθώς ένας συγγενής τους είχε αρρωστήσει πίνοντας ληγμένο γάλα.

Σε μια προσπάθεια να βάλει τάξη στην αγορά, ο διαβόητος γκάνγκστερ δεν άργησε να  διαπιστώσει ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στη διαδικασία παραγωγής και διανομής. Κανείς τότε δεν γνώριζε παρά μόνον από τη μυρωδιά εάν το γάλα ήταν φρέσκο ή όχι.

Διαθέτοντας έναν τεράστιο στόλο από φορτηγά αλλά και εγκαταστάσεις εμφιάλωσης και διαισθανόμενος ότι η ποτοαπαγόρευση θα τελείωνε σύντομα (η οποία του απέφερε 100 εκατ. δολάρια ετησίως), ο Καπόνε, που ήθελε να ανοίξει μία νόμιμη επιχείρηση και να «καθαρίσει» το όνομά του (ήδη, κατά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, μοίραζε συσσίτια) αγόρασε ένα γαλακτοκομείο και, μέσα από τις διασυνδέσεις που είχε, έπεισε το δημοτικό συμβούλιο του Σικάγου να πάρει απόφαση ώστε να μπει υποχρεωτικά στα μπουκάλια γάλακτος και σε εμφανή θέση η ημερομηνία λήξεως. Με αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίστηκε, τα παιδιά και όχι μόνο, θα μπορούσαν να πιουν άφοβα γάλα.

Δυστυχώς για τον ίδιο, τρεις μήνες μετά μπήκε στη φυλακή για φοροδιαφυγή αφού, όμως, το γαλακτοκομείο είχε μεταβιβαστεί στο όνομα του δικηγόρου του και είχε αρχίσει ήδη να κάνει διανομές με αναγραφόμενη την ημερομηνία λήξης.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia