Γιατί τα περισσότερα μολύβια είναι κίτρινα;


Τα περισσότερα μολύβια έχουν κίτρινο χρώμα επειδή, πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας κατασκευαστής επέλεξε το συγκεκριμένο χρώμα ως ένδειξη υψηλής ποιότητας.

Τα χρόνια εκείνα οι κατασκευαστές μολυβιών αντλούσαν τον γραφίτη από την Σιβηρία, κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Τότε μία από αυτές, η τσέχικη Hardtmuth, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό επέλεξε το κίτρινο χρώμα για τα μολύβια της, το οποίο ανέκαθεν στην Κίνα ήταν συνδεδεμένο με τη βασιλεία – μόνο η βασιλική οικογένεια επιτρεπόταν να φοράει κίτρινα ρούχα. Εν τέλει το χρώμα αυτό έφθασε να συμβολίζει την ευτυχία, τη σοφία και τη δόξα.

Ως εκ τούτου, η εν λόγω εταιρεία επικοινώνησε στο κοινό, χρησιμοποιώντας το κίτρινο χρώμα, ότι το δικό της το μολύβι ήταν ανώτερο ποιοτικά. Σύντομα και οι υπόλοιπες εταιρείες ακολούθησαν και «έβαψαν» τα μολύβια τους κίτρινα.

Το κόλπο έπιασε. Μάλιστα, μερικές δεκαετίες αργότερα, στα μέσα του 20ού αιώνα, η Faber διενέργησε ένα πείραμα: μοίρασε 1.000 μολύβια, τα μισά κίτρινα και τα άλλα μισά πράσινα, σε μια ομάδα συμμετεχόντων. Μολονότι όλα ήταν πανομοιότυπα, εκτός από το χρώμα, πολλά από τα πράσινα μολύβια επιστράφηκαν με τους πελάτες να διαμαρτύρονται ότι ήταν χαμηλής ποιότητας…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia