Syncbnb. Η κορυφαία ελληνική start-up στο χώρο του τουρισμού

 

Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες start-up στον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως κατακτώντας την 5η θέση. Ο λόγος για την Syncbnb, της οποίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Καραβίτης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη, μας «ξεναγεί» στα άδυτά της.



Τι ακριβώς κάνει η Syncbnb;

Η Syncbnb συγχρονίζει ημερολόγια ανάμεσα σε κανάλια βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως για παράδειγμα Airbnb, Booking, Homeaway,Expedia, Tripadvisor κτλ. Τα ημερολόγια συγχρονίζονται 2-way, κοντά σε πραγματικό χρόνο. Στόχος μας είναι η αποφυγή των διπλοκρατήσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου τόσο οικονομικά όσο και στο προφίλ του στα κανάλια (κριτικές, βαθμολογίες, απήχηση στα αποτελέσματα αναζήτησης κτλ.). Μπορούμε να συγχρονίσουμε σχεδόν όλους τους τύπους καναλιών (200+ κανάλια) ακόμη κι αν πρόκειται για ένα site που έχει κατασκευάσει ο ιδιοκτήτης-manager ακινήτων από το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει κράτηση.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε πριν από λίγα χρόνια όταν πρόσθεσα δύο καταλύματα στην Airbnb και όταν δοκίμασα να τα βάλω σε περισσότερα κανάλια λάμβανα απίστευτα περισσότερες κρατήσεις. Τότε συνειδητοποίησα πόσο με συμφέρει αυτό οικονομικά, ωστόσο είχα πρόβλημα με τον συγχρονισμό των κρατήσεων, τον οποίο δεν μπορούσα να κάνω χειροκίνητα ανάμεσα σε όλα αυτά τα κανάλια.
Θα έπρεπε να μην κοιμάμαι και να παρακολουθώ συνεχώς εάν μου έχει έρθει κάποια κράτηση από κάποιο κανάλι για να πάω χειροκίνητα και να κλείσω τις ημερομηνίες σε όλα τα υπόλοιπα κανάλια, ώστε να αποφύγω πιθανή διπλοκράτηση. Όταν κατάλαβα την πρακτική δυσκολία αυτού, άρχισα να ψάχνω για εργαλεία που θα έκαναν αυτόματα αυτή τη διαδικασία. Bρήκα ορισμένα που απευθύνονταν σε ξενοδοχεία ή διαχειριστές ακινήτων με 100+ ακίνητα σε πολλά κανάλια (δύσκολα προγράμματα τόσο στο σετάρισμα όσο και στην χρήση, αλλά και πολύ ακριβά), και άλλα που απευθύνονταν σε ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως εγώ, που αναζητούν ένα απλό εργαλείο να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο ακόμη και αυτά καθυστερούσαν να κάνουν το συγχρονισμό και τελικά το πρόβλημά μου παρέμενε άλυτο.
Έτσι μπήκα στην διαδικασία να το ψάξω περισσότερο, τρέξαμε μία έρευνα ανάμεσα σε 1200 ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων, οι οποίοι μας απάντησαν ότι όταν καταχώρησαν τα ακίνητά τους σε πολλά κανάλια, το εισόδημά τους διπλασιάστηκε. Εντοπίσαμε την επιχειρηματική ευκαιρία και ξεκινήσαμε την Syncbnb (https://www.syncbnb.com/el/).

Βασικά, ποιο κενό καλύψατε στην αγορά και τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι πως προσφέρουμε μία υπηρεσία η οποία είναι εύκολη τόσο στο σετάρισμα όσο και στην μετέπειτα χρήση. Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε ενέργεια συντήρησης αυτής, ενώ ο συγχρονισμός των κρατήσεων ανεξαρτήτως του σε πόσα κανάλια είναι καταχωρημένα τα ακίνητα γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και 2-way!
Αυτή τη στιγμή μπορούμε να συγχρονίσουμε οποιοδήποτε διαθέσιμο κανάλι βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως επίσης και προσωπικά φτιαγμένα sites από τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές ακινήτων που παρέχουν τη δυνατότητα κράτησης. Έχουμε λάβει εξαιρετικές κριτικές για το support team μας, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Aυτή τη στιγμή και μόλις μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας συγχρονίζουμε κρατήσεις από ακίνητα που βρίσκονται σε 75 χώρες παγκοσμίως και μας έχουν προσεγγίσει χρήστες από 173 χώρες! Παρέχουμε στους χρήστες full reports για να έχουν επίγνωση για την επίδοση των κρατήσεών τους, για τα έσοδά τους κ.λπ.
Τέλος αν ο μη γένοιτο προκύψει κάποια διπλοκράτηση, η Syncbnb ως άμεσος συνεργάτης των καναλιών βραχυχρόνιας μίσθωσης το διαχειρίζεται η ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος (βρίσκει εναλλακτικό κατάλυμα για τον δεύτερο guest της ίδιας ή και μεγαλύτερης αξίας, καλύπτει όλα τα έξοδα, φροντίζει έτσι ώστε να μη υπάρξει καμία επίπτωση στο profile του χρήστη στα κανάλια, ενώ παρέχει τον επόμενο μήνα εντελώς δωρεάν).

Εχετε αποσπάσει χρηματοδότηση από επενδυτές;

Έχουμε σηκώσει δύο γύρους χρηματοδότησης συνολικής αξίας $600.000 και ετοιμάζουμε τον επόμενο γύρο μας μέσα στο 2019 για να κάνουμε ανοίγματα σε νέες αγορές.

Πού βρίσκεστε σήμερα και ποια τα σχέδια για το μέλλον;

Σήμερα διαχειριζόμαστε κρατήσεις από 2000 ακίνητα σε 75 χώρες και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 5000 ακίνητα μέχρι το τέλος του 2019. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνουμε ο μεγαλύτερος channel manager για STRs (Short Term Rentals) στον κόσμο, και εκτιμούμε ότι αυτό θα συμβεί στα επόμενα πέντε χρόνια.

Επειδή η πορεία σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Airbnb, τι εξελίξεις διαβλέπετε στο χώρο;

Βλέπουμε αρκετό consolidation (εδραίωση) σε επίπεδο καναλιών, εμφάνιση νέων, αλλά και σύγκλιση των αγορών βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξενοδοχείων, καθώς μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι είτε εξαγοράζουν είτε ιδρύουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και την ίδια την Airbnb να μπαίνει στην ξενοδοχειακή αγορά (πρόσφατα εξαγόρασε την Hotels Tonight).

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia