Οταν οι insta-tourists μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή των ντόπιων..


Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι διαφόρων περιοχών ανά τον κόσμο στρέφονται ενάντια στους τουρίστες, καθώς πλέον αντιλαμβάνονται και βιώνουν από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες του (υπερ)τουρισμού.
Τα βέλη τους στρέφονται εσχάτως προς τη νέα μόδα της εποχής, τους insta-tourists, οι οποίοι πλέον, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πολυάριθμο φιλοθεάμον κοινό που τους ακολουθεί ή την ανάγκη της αυτοπροβολής, αναζητούν το τέλειο σκηνικό για τις φωτογραφίες που θα ανεβάσουν. 
Κάπως έτσι φθάσαμε σήμερα να μιλάμε για συγκεκριμένα σημεία σε κάθε πόλη που ενδείκνυται για «δυνατές» φωτογραφίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, ένας στους δύο ταξιδιώτες επιλέγει προορισμό που προσφέρεται για φωτογραφίες που προκαλούν εντύπωση στο Instagram. Την ίδια στιγμή, πάλι, σχεδόν το ίδιο ποσοστό επεξεργάζεται τις φωτογραφίες πριν τις ανεβάσει στα social media.
Ένα από αυτά είναι η φημισμένη περιοχή Notting Hill στο Δυτικό Λονδίνο, η οποία έχει πια μετατραπεί σε ένα απέραντο στούντιο. Κάθε λογής influencers φωτογραφίζονται έξω από τα κεφαλόσκαλα, ανεβαίνουν στο περβάζι που χωρίζει τις εξώπορτες ή στήνουν ακόμα και παραβάν για να αλλάξουν ρούχα μεταξύ δύο φωτογραφίσεων, προκαλώντας την οργή των κατοίκων, που ζητούν να σταματήσει αυτή η μόδα, που παραβιάζει κατάφωρα τον ιδιωτικό τους χώρο.
Λίγο πιο μακριά, στην Rue Cremieux, στο Παρίσι, βρίσκεται ένας μικρός πεζόδρομος, φτιαγμένος στα τέλη του 19ου αιώνα για να στεγάσει οικοδόμους. Ευρισκόμενο κοντά στη Βαστίλη, με τα πολύχρωμα σπιτάκια, το λιθόστρωτο και τα  πρεβάζια, αλλά και με 31.000 φωτογραφίες στο «παθητικό» του, το εν λόγω σοκάκι θεωρείται από τα πιο δημοφιλή στις τάξεις όλων αυτών καθοδηγητών γνώμης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επινοηθεί ένας νέος όρος, το «Instagrammable», για να περιγράψει τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ένας instagrammer.
Αυτό, όμως, δεν αρέσει στους κατοίκους της, που ενοχλούνται σφόδρα από όλους αυτούς τους influencers που προσπαθούν να τραβήξουν την τέλεια φωτογραφία, οι οποίοι ζήτησαν από τον δήμο να προστατέψει την ιδιωτική τους ζωή κλείνοντας το δρόμο –με πύλες-  σε επισκέπτες, τα βράδια και τα σαββατοκύριακα, καθώς τότε η κατάσταση γίνεται αφόρητη..
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς: «Καθόμαστε να φάμε και ακριβώς απέξω συρρέει για ώρες κόσμος που τραβάει φωτογραφίες ή βίντεο. Γι’ αυτούς είναι παράδεισος, για εμάς είναι κόλαση…».

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia