Samsung. Μια αυτοκρατορία που ξεκίνησε από τα... ζυμαρικά


Αν υπάρχει μία εταιρεία σε αυτόν τον πλανήτη η οποία να καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αυτή δεν είναι άλλη από την κορεάτικη Samsung. Ξεκίνησε από το χώρο των τροφίμων για να περάσει αργότερα στις ασφάλειες και στα ενδύματα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή καθώς στη συνέχεια επεκτάθηκε στην παραγωγή τηλεοράσεων, πλυντηρίων, ψυγείων, τηλεοράσεων, φούρνων μικροκυμάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κασετοφώνων, VCR, εξαρτημάτων για υπολογιστές, χημικών, αυτοκινήτων (σε συνεργασία με την Renault), κινητών τηλεφώνων, καθώς και πετροχημικών.
 Η Samsung Sanghoe Samsung ιδρύθηκε από τον Byung-Chull Lee, γόνο μεγάλης οικογένειας γαιοκτημόνων, το 1938 στην Τάνκου της Νότιας Κορέας. Αντικείμενο της νεοσύστατης επιχείρησης, που απασχολούσε 40 άτομα, ήταν οι εξαγωγές στην Κίνα τοπικών προϊόντων, κυρίως παστών αλιευμάτων, λαχανικών και φρούτων, αλλά και η παραγωγή λαζανιών, όπως εξάλλου υποδηλώνει και το πρώτο λογότυπο της εταιρείας.
   Αξίζει να αναφερθεί ότι Samsung στα κορεάτικα σημαίνει « τρία αστέρια», όπου ο αριθμός τρία σηματοδοτεί το «μεγάλο, πολυάριθμο και πανίσχυρο» ενώ το αστέρι την «αιωνιότητα». Η εταιρεία ευημέρησε από τα πρώτα της βήματα, παρακινώντας τον Lee να μεταφέρει, το 1947, τα κεντρικά γραφεία στη Σεούλ. Ωστόσο, όταν ξέσπασε ο Πόλεμος της Κορέας έκλεισε τα γραφεία στη Σεούλ και περιορίστηκε στην παραγωγή ζαχαρωτών. Το όραμά του, όμως, παρέμενε ισχυρό: να καταστήσει την εταιρεία του ηγέτιδα δύναμη στη χώρα σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους.
   Τη δεκαετία του ’50 η εταιρεία επεκτείνει τη δράση της στις ασφάλειες ζωής και τα υφάσματα, ανεγείροντας μάλιστα το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής μαλλιού στη χώρα, ενώ το 1969 θα διεισδύσει στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών, εγκαινιάζοντας, ένα χρόνο μετά, την παραγωγή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, με την πρώτη συσκευή που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής να είναι μόλις 12 ίντσες – μέχρι το 1976 θα πουληθούν ένα εκατομμύριο τηλεοράσεις.
  Τη δεκαετία του ’70, η Samsung εισέρχεται σε νέους κλάδους, όπως ήταν αυτός των πετροχημικών καθώς και της παραγωγής πλυντηρίων, ψυγείων και φούρνων μικροκυμάτων. Ο κλάδος των ηλεκτρονικών αποτέλεσε, τη δεκαετία του ’80, την αιχμή του δόρατος για την κορεάτικη εταιρεία, που ξεκίνησε να παράγει έγχρωμες τηλεοράσεις, προσωπικούς υπολογιστές, κασετόφωνα και συσκευές βίντεο. Την ίδια εποχή, μία νέα αγορά ανοίγει διάπλατα, αυτή της Βόρειας Αμερικής, στην οποία διοχετεύονται τα περισσότερα προϊόντα της Samsung.
   Μετά από 50 χρόνια στο πηδάλιο της εταιρείας, ο Byung-Chull Lee αποβιώνει, με τον γιο του, Kun-Hee Lee να αναλαμβάνει και να βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά: την περαιτέρω διεύρυνση της Samsung με σκοπό να είναι ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών στον κόσμο.
   Πράγματι, τα χρόνια που ακολουθούν, θα ανεγερθούν εργοστάσια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Μεξικό, Ισπανία και Κίνα. Μάλιστα, στο εργοστάσιό της στη Νότιο Κορέα έχει επιστρατευτεί ομάδα ψυχολόγων για να επιλέξει την πλέον κατάλληλη ποπ μουσική που θα μειώσει το στρες στο εργασιακό περιβάλλον.
  Τη δεκαετία του ‘90 και αφού ήδη συνεργάζεται με την BP πουλώντας χημικά στην Κίνα, η Samsung κατασκευάζει κάρτες μνήμης και σκληρούς δίσκους για υπολογιστές, ενασχόληση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Επενδύει, όμως και στο χώρο της τηλεόρασης, βγάζοντας μάλιστα σε μαζική παραγωγή, το 1998, την πρώτη ψηφιακή τηλεόραση – λίγο αργότερα θα κατασκευάσει την πρώτη HD τηλεόραση καθώς και home theater εξοπλισμό.
  Το 1993 θα προσδοθεί στην εταιρεία μία ενιαία εταιρική ταυτότητα, σε μια προσπάθεια να σταθεί με αξιώσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Στο νέο λογότυπο -που είναι σε σχήμα ελλειπτικό, αντιπροσωπεύοντας έναν κόσμο που αλλάζει- οι λέξεις είναι γραμμένες σε λευκό χρώμα πάνω σε μπλε φόντο, συμβολίζοντας την αξιοπιστία, τη ζεστασιά και τη σταθερότητα.
   Ισχυρό πλήγμα, ωστόσο, θα δεχθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ασία, όταν θα αναγκαστεί να απολύσει 50.000 άτομα και να εγκαταλείψει ορισμένους κλάδους, μειώνοντας τον αριθμό των συγγενικών εταιρειών σε μόλις 45.   Αντιλαμβανόμενη τι θέλει η αγορά, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία δεν θα αργήσει να μπει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, κατασκευάζοντας όχι μόνο το πρώτο ελαφρύ κινητό, αλλά και το πρώτο «έξυπνο κινητό» το 1999 – σήμερα, ο εν λόγω κλάδος, με κορωνίδα το Galaxy S (το γράμμα S στο τέλος παραπέμπει στο Supersmart), θεωρείται από τους πλέον κερδοφόρους της εταιρείας.

Γνωρίζατε ότι…
Σύμφωνα με τον εταιρικό μύθο, ένα από τα πρώτα κινητά της Samsung δεν λειτούργησε όταν βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 1995. Όταν το έμαθε ο Kun-Hee Lee, επισκέφθηκε το εργοστάσιο και ζήτησε από τους υπαλλήλους να βγουν στον προαύλιο χώρο. Εκεί έβαλε φωτιά και έκαψε όλα τα κινητά τηλέφωνα, η αξία των οποίων υπολογίστηκε στα 50 εκατ. δολάρια. Ζήτησε μάλιστα από όλο το προσωπικό να βάλει κορδέλα που ανέγραφε: «Quality First» (ποιότητα πάνω από όλα).
Μετά από ένα ταξίδι στην Γερμανία, ο Kun-Hee Lee συνέταξε τις βασικές κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν εφεξής την εταιρεία του, προκειμένου να γυρίσει σελίδα και να μακροημερεύσει. Το μότο του ήταν «άλλαξε τα πάντα εκτός από τη γυναίκα και τα παιδιά σου».

  Σήμερα η Samsung, που απασχολεί περίπου 370.000 άτομα και «ευθύνεται» για το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Νότιας Κορέας, εξακολουθεί και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με πιο κερδοφόρες το τμήμα της Samsung Electronics, που είναι κάτοχος 100.000 πατεντών, και της Samsung Heavy Industries, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία στον πλανήτη.
   Δραστηριοποιείται, επίσης, στο χώρο της διαφήμισης, της ασφάλισης, των κατασκευών (το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, είναι δημιούργημα της Samsung Engineering and Construction Group), της ψυχαγωγίας (είναι κάτοχος του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου στη χώρα) και της αμυντικής βιομηχανίας. Οσον αφορά τον Kun-Hee Lee, είναι ο πλουσιότερος νοτιοκορεάτης, με την οικογένειά του να θεωρείται από τις πιο ευκατάστατες παγκοσμίως.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia