''Sorry, no beaches''. Το πρωτοποριακό σλόγκαν της Νάουσας...


Σε μια χώρα που φημίζεται για το καλοκαίρι, τις ατελείωτες παραλίες και τα νησιά της, έχοντας υιοθετήσει για δεκαετίες το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», έρχεται ένας προορισμός για να ταράξει με εμφατικό τρόπο τα νερά και να μας ενθυμίσει ότι η Ελλάδα έχει αμέτρητες ομορφιές, πέρα από τη θάλασσα και τον ήλιο της.
Ο λόγος για τη Νάουσα, που πρόσφατα «βγήκε στις αγορές του εξωτερικού» με ένα δυνατό και εκκεντρικό μότο: «Συγνώμη αλλά δεν έχουμε παραλίες! - Sorry, no beaches». Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε ενθουσιώδεις, με τους έκπληκτους ξένους να ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τον προορισμό.
Το branding της Νάουσας, ενός προορισμού που μέχρι σχετικά πρόσφατα ζούσε από την άλλοτε ακμάζουσα κλωστοϋφαντουργία, επενδύει εσχάτως στον τουρισμό, προσπαθώντας να τοποθετηθεί ως ένας εναλλακτικός προορισμός, που μπορεί να μην έχει θάλασσα και παραλίες, έχει όμως όλα τα άλλα.
Διότι η Νάουσα μπορεί να μην διαθέτει παραλίες, όπως γλαφυρά αποτυπώνεται από το μότο της, αλλά διαθέτει πληθώρα θελγήτρων, που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες. Πρόκειται για μια πόλη με αμέτρητες κρυμμένες εκπλήξεις, πανέμορφη, ήσυχη, με φοβερή φύση, καταπράσινες πλαγιές, μοναδικό κρασί, με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν, ιδιαίτερες γειτονιές –διανθισμένες με πλούσια αρχοντικά, παλαιές βιομηχανίες, οινοποιία, νερόμυλους- και απολαυστικά τοπικά προϊόντα.
Στη Νάουσα, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, η σχολή του Αριστοτέλη όπου συναντηθήκαν ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια (καθώς και ένα ακόμη, το παλιότερο στην Ελλάδα, από το 1934), που μπορεί να καταστεί προορισμός τεσσάρων εποχών. Επίσης διαθέτει ένα πανέμορφο περιαστικό δάσος, 15 ξενοδοχεία με συνολικά 800 κρεβάτια, αλλά και συνεδριακές υποδομές. Στα άμεσα σχέδια, είναι και η δημιουργία του πρώτου στην Ευρώπη συστήματος παραγωγής ενέργειας από την ύδρευση και την αποχέτευση.
Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, η Νάουσα ευελπιστεί, έστω και με καθυστέρηση, να εξελιχθεί σε μια πόλη πολιτισμού και τουρισμού, αλλά και τουριστικός δορυφόρος της Θεσσαλονίκης, π.χ. με ημερήσιες εκδρομές από την συμπρωτεύουσα. Ο στόχος, βέβαια, είναι σε βάθος χρόνου, να εξελιχθεί σε αυτόνομο προορισμό, ιδανικό για χαλάρωση και αναζωογόνηση. Και ας μην διαθέτει… παραλίες.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia