Πώς ένας 97χρονος μετέτρεψε το εγκαταλελειμμένο χωριό του σε τουριστικό προορισμό...


«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Αυτή τη ρήση του JFK πρέπει να είχε στο μυαλό του ο Huang Yung-fu, όταν πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να δώσει ζωή στο εγκαταλελειμμένο χωριό του…
Τότε ήταν που η κυβέρνηση της Ταϊβάν αποφάσισε να κατεδαφίσει τα «στρατιωτικά χωριά», όπου είχαν φιλοξενηθεί οικογένειες στρατιωτικών, και να ανεγείρει πολυκατοικίες. Εχοντας ζήσει εκεί 40 χρόνια από τη ζωή του, ο 86χρονος τότε Huang Yung-fu αποφάσισε να αναλάβει δράση ώστε να σώσει το χωριό που κάποτε φιλοξενούσε 1.200 οικογένειες – πλέον οι μοναδικοί κάτοικοι είναι αυτός και η ηλικιωμένη σύζυγός του, την οποία παντρεύτηκε πριν λίγα χρόνια, ενώ τα διασωθέντα σπίτια είναι μόλις 11.
Τι έκανε λοιπόν; Ξεκίνησε κάθε μέρα από τα χαράματα να βάφει με τις μπογιές του τους τσιμεντένιους τοίχους, τα πεζοδρόμια και τα παράθυρα. Τίγρεις, αστροναύτες, σαμουράι, αεροπλάνα και παπαγάλοι, όλα βγαλμένα από τα παιδικά του χρόνια και τη φαντασία του, είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες του 97χρονου σήμερα Huang, που κοσμούν το αποκαλούμενο Rainbow Village (χωριό του ουράνιου τόξου).
Το 2010, η πρωτοβουλία του ηλικιωμένου τράβηξε την προσοχή ενός φοιτητή, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ιστορία του. Αφού έβγαλε μερικές φωτογραφίες, ξεκίνησε καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά περισσότερων μπογιών αλλά και εκστρατεία προστασίας των 11 σπιτιών από την κατεδάφιση.
Η υπόθεση του σύντομα έγινε viral, με τον δήμαρχο της πόλης να «βομβαρδίζεται» από 80.000 e-mail πολιτών, που τον καλούσαν να προστατεύσει την πρώην στρατιωτική εγκατάσταση. Πράγματι, ο δήμαρχος έδωσε εντολή ώστε τα εναπομείναντα 11 κτήρια, οι δρόμοι και οι γύρω περιοχές να προστατευτούν ως δημόσιο πάρκο.
To πάρκο δεν θα αργήσει να καταστεί πόλος έλξης τουριστών, προσελκύοντας ετησίως πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, που συρρέουν για να συναντήσουν τον γηραιό καλλιτέχνη, τον «Grandpa Rainbow», όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά, και να θαυμάσουν το έργο του.
Σήμερα, ο Huang Yung-fu, παρά τις 10 δεκαετίες που κουβαλά στην πλάτη του, συνεχίζει το θεάρεστο έργο του. Μαζί με μια ομάδα εθελοντών πουλά καρτ ποστάλ και αφίσες με τα έργα του, με τα έσοδα να δωρίζονται σε τοπικές οργανώσεις που βοηθούν ηλικιωμένους. 
Η περίπτωσή του αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα για το πώς ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να πετύχει τόσο πολλά…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia