Τι Μύκονος, τι Ρόδος... Κάποιος επιτέλους να διαχειριστεί τη φήμη της τουριστικής Ελλάδας...


Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος…
Τη δόξα της Μυκόνου, με τα καλαμάρια των 836 ευρώ, έκλεψε αυτή την εβδομάδα η Ρόδος, με ένα νέο περιστατικό στο "The Gate", ένα μαγαζί στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, να μας δυσφημίζει για άλλη μια φορά διεθνώς.

Σύμφωνα με την καταγγελία που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο facebook η βρετανίδα Vikki Scott, η οποία σε δύο μόλις ημέρες έχει 755 σχόλια και 670 κοινοποιήσεις (αρκετά σχόλια προέρχονται από Ελληνες «ταλιμπάν», που την αποδοκιμάζουν), πλήρωσε μαζί με την παρέα της το ποσό των 82 ευρώ για οκτώ αναψυκτικά, χωρίς καν να λάβει νόμιμη απόδειξη…

Ο ιδιοκτήτης του "The Gate", τουριστικής ταβέρνας, μπιραρίας, κρεπερί, ψησταριάς, σουβλακερί κ.λπ., όλα στην τιμή του ενός, μετά το σάλο που προκλήθηκε, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς υποστηρίζει ότι η επίμαχη παραγγελία περιελάμβανε τρία milk shake ενός λίτρου, σημειώνοντας πως κάθε ένα από αυτά «αποτελείται από 5 μπάλες παγωτό και μισό λίτρο γάλα» (γίγας milkshake). 

Ισχυρίζεται επίσης ότι, μολονότι  της έδωσε τιμοκατάλογο, αυτή έβαλε τα κλάματα όταν πήρε το λογαριασμό και άρχισε να τον αποκαλεί κλέφτη.
Παραθέτει επίσης φωτογραφία του τιμοκαταλόγου, όπου φαίνεται το αντίτιμο του εν λόγω ροφήματος, ήτοι 14 ευρώ, ενώ υποστηρίζει ότι η ταμειακή μηχανή του είχε κολλήσει εκείνη την ημέρα και ήταν αναγκασμένος να εκδίδει δελτία κατ’ αυτόν τον τρόπο…

Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν τα όσα δήλωσε σχετικά με την… ανωτερότητα του Ελληνα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τα άθλια και ανήθικα σχόλια τους. Επίσης θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους τουρίστες και στους Έλληνες του εξωτερικού ότι δεν έχουμε γίνει ακόμα τριτοκοσμική χώρα και ούτε πρόκειται διότι εμείς έχουμε ΙΣΤΟΡΙΑ εκατομμυρίων χρόνων, ένα ΗΛΙΟ και μια ΘΑΛΛΑΣΑ την οποία αυτοί δεν έχουν και ούτε πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ. Όποιος θεωρεί ότι είμαι κλέφτης και παράνομος να έρθει με τη συνοδεία των αρμόδιων αρχών να με κλείσει παρά να δημοσιεύει προσβλητικά σχόλια στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πάντως, η βαθμολογία και η κατάταξη του "The Gate" στο TripAdvisor, αν αυτό μας λέει κάτι, δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαμηλή. Κοινώς έχει πιάσει πάτο, με τα σχόλια, Ελλήνων και ξένων, να μιλούν για μια άνευ προηγουμένου απάτη, που αμαυρώνει την εικόνα του νησιού.

Βαθμολογίες και κριτικές

Ενδεικτικά παραθέτω μία χαρακτηριστική κριτική:
«Απορώ τι κάνει η τουριστική αστυνομία και κυρίως η αστυνομία με κάτι τέτοιους εγκληματίες... Οι τύποι θέλουν ξύλο και γενικά κλείσιμο για πάντα και να πάνε πάλι πίσω στο χωριό τους να κάνουν μάγκες... κάθισα εντελώς τυχαία παρατηρητής ενός φαινόμενου bullying... τουρίστας σταμάτησε για ένα φραπέ και τον χρέωσαν 10 ευρώ, ανήκουστο ποσό για ένα φραπέ και όταν ο πελάτης ενοχλήθηκε με την τιμή τον άρπαξαν από τα ρούχα με σκοπό να βρουν το πορτοφόλι του! Βάζω ένα αστέρι γιατί δεν υπάρχει χαμηλότερο.
FOR ALL THE TOURISTS.. AVOID IT AT ALL COST! THIS IS NOT AN EXAMPLE OF RODIAN LOCAL RESTAURANT!!!»

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, που ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, να αφήνονται όλα αυτά τα αρπαχτικά να δρουν ανενόχλητα;

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτά τα περιστατικά των δήθεν επαγγελματιών θα γίνονται viral και θα πλήττουν την εικόνα μας και ιδιαίτερα την εικόνα των σοβαρών και τίμιων επαγγελματιών. Κατά τα άλλα, μετά αναρωτιόμαστε γιατί το all inclusive μοντέλο γνωρίζει τόσο μεγάλη άνθηση.

Η φήμη (reputation management) είναι από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.

Ολοι, από την απούσα πολιτεία μέχρι τους απλούς πολίτες, τους hosts της Airbnb ή τους σοβαρούς ντόπιους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, έχουμε καθήκον να πράξουμε τα δέοντα ώστε να απομονώσουμε τα μιάσματα.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia