Γαϊδουράκια Σαντορίνης. Το βάρβαρο έθιμο καλά κρατεί...


Τα γαϊδουράκια των Φηρών της Σαντορίνης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού, και κατά κάποιον τρόπο αξιοθέατο της Σαντορίνης. Πρόκειται για μία (βάρβαρη;)  παράδοση που γεννήθηκε με την έλευση των πρώτων τουριστών στην Σαντορίνη, αλλά και μία άκρως επικερδή δραστηριότητα, που συντηρεί δεκάδες οικογένειες στο νησί. 
Ας δούμε, με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού ακτιβιστή που κατέγραψε τη βαρβαρότητα, ορισμένες άγνωστες πτυχές που προφανώς δεν γνωρίζουμε για αυτή την περίφημη βόλτα με τα γαϊδουράκια:
ü  Μέχρι το 1979 τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς στο νησί. Έκτοτε χρησιμοποιούνται ως τουριστική ατραξιόν την οποία προωθούν ακόμη και τα τουριστικά γραφεία του νησιού.
üΟι αγωγιάτες, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των συμπαθέστατων τετράποδων, που έχουν πολλάκις κατηγορηθεί για περιστατικά κακομεταχείρισης, χρεώνουν πέντε ευρώ την «κούρσα».
ü Σύμφωνα με καταγγελίες, όταν τα «άλογα» γεράσουν, ορισμένοι ιδιοκτήτες τους τα οδηγούν στην άκρη του γκρεμού και τα σπρώχνουν ή απλώς τα αφήνουν να πεθάνουν.
ü Σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας φορτωμένα με πελάτες τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια.
ü Λέγεται ότι αρκετά τα έχουν διασταυρώσει με μουλάρια για να μπορούν να μεταφέρουν υπέρβαρους τουρίστες, που δυστυχώς αυξάνονται με γεωμετρική κλίμακα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να μεταφέρουν πάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους, το οποίο είναι περίπου 50 κιλά.
ü  H βάρδια τους κρατάει 8-10 ώρες τη μέρα, συχνά υπό συνθήκες έντονης ζέστης, καλύπτοντας απόσταση 95 χιλιομέτρων, το χρόνο.



üΟσοι ασχολούνται με κακοποιημένα ζώα αναφέρουν ότι τα γαϊδουράκια όταν τα κτυπάς και πονάνε κλαίνε και σε κοιτάνε στα μάτια σαν να σε παρακαλούν να σταματήσεις.
ü Συχνά, τα συμπαθή τετράποδα διακόπτουν την άνοδό τους προς τα Φηρά για να γλύψουν κάποια σκιερή πέτρα και να δροσιστούν. Ακόμα και όταν περιμένουν τον τουρίστα, παραμένουν δεμένα σε έναν τοίχο ή σε ένα κάγκελο για ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο χωρίς πρόσβαση σε νερό.
ü Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους. Πριν από ένα χρόνο, η Daily Mail, σε εκτενές άρθρο, μίλησε για «το μικρό βρώμικο μυστικό της Σαντορίνης», και φυσικά δεν αναφερόταν στις καβαλίνες που αφήνουν πίσω τους τα γαϊδουράκια.
ü Οι τοπικές αρχές, αν και υποσχέθηκαν πέρυσι ότι θα λάβουν μέτρα (π.χ. απαγόρευση σε υπέρβαρους τουρίστες, άνω των 100 κιλών, να τα χρησιμοποιούν), εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα και δεν φαίνονται διατεθειμένες να αποχωριστούν αυτό «το κομμάτι της λαϊκής παράδοσης».
ü Πολλά πλέον κρουαζιερόπλοια και τουριστικά γραφεία συνιστούν στους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το τελεφερίκ, όχι τα γαϊδουράκια.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia