Like a Local. Η ανερχόμενη τάση που δεν πρέπει να αγνοηθεί...


Συγγενικό μου πρόσωπο από Αμερική έμεινε, μέσω Airbnb, σε ευρύχωρη μεζονέτα λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, σε μια περιοχή που έχει παραδοθεί εδώ και χρόνια στον μαζικό τουρισμό (Αγ. Μαρίνα). Το σπίτι ήταν εξαιρετικό, όπως και η μοναδική του θέα, με «πιάτο» τη θάλασσα, με τον ξάδερφό μου να πληρώνει 3.000 δολάρια (περίπου 2.600 ευρώ) για δύο εβδομάδες.
Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι συχνά με συμβουλευόταν σχετικά με το πού να πάει να φάει ή πού να πιει ένα ποτό. Όταν επισκέφθηκα τη μεζονέτα, η απορία μου λύθηκε. Αντί για μία λίστα όπου θα υπήρχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πού να πάει, τι να αποφύγει, τι να δοκιμάσει, πού να κάνει μπάνιο κ.ά., όλα αυτά σε μια άκρως τουριστικοποιημένη περιοχή, υπήρχε απλώς ένας χάρτης (όπως αυτοί που πωλούνται στην αγορά) και μια ντουζίνα κάρτες από ένα μόνο (άκρως τουριστικό) εστιατόριο, το οποίο ο οικοδεσπότης του είπε ότι είναι συγγενής και ότι θα του κάνει έκπτωση 10% (όταν πήγε, βέβαια, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι επεδείκνυαν αυτή την κάρτα και έπαιρναν την έκπτωση – μεγάλο σόι έχει ο host).
Γιατί, όμως, σας τα λέω όλα αυτά;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους millennials αλλά και σε εκείνους με υψηλότερο εισόδημα, η οποία σε μεγάλο βαθμό ενέπνευσε τη δημιουργία (και την ευημερία) της Airbnb. H τάση αυτή ονομάζεται «Live like a local» (ζήσε σαν ντόπιος) και, σύμφωνα με έρευνες, ασκεί ακαταμάχητη έλξη στο 50% των Αμερικανών και Ευρωπαίων ταξιδιωτών.
Πρόκειται για επισκέπτες που θέλουν να βιώσουν την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ντόπιων – εσχάτως έχουν προκύψει και εφαρμογές που σε βοηθούν να βρεις ντόπιους. Πρόκειται για επισκέπτες που δεν θέλουν απλώς να πάνε στα τουριστικά μαγαζιά της πόλης, δίπλα σε άλλους τουρίστες, αλλά αναζητούν την αυθεντικότητά της, τις τοπικές σπεσιαλιτέ, τα παραδοσιακά προϊόντα, τις ανεξερεύνητες παραλίες (αν υπάρχουν), τα κρυφά «διαμάντια» της κ.ά.
Πρόκειται για επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν έναν προορισμό εκ των έσω, που θέλουν να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και αυθεντική γαστρονομική και ταξιδιωτική εμπειρία.
Ο host της ιστορίας μας και όχι μόνο (δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους για να προσελκύσουν τους live like a local επισκέπτες), πιστεύει ότι ένα προσεγμένο ακίνητο σε καλή τοποθεσία αρκεί για να εξασφαλίσει κριτικές πέντε αστέρων, θετικό word of mouth και επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Πλανάται πλάνην οικτρά…
Όταν κάποια στιγμή θα ξυπνήσει, θα είναι αργά (το πιο πιθανό είναι να στραφεί απογοητευμένος στη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου)…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia