Μπάλος. 10 ευρώ εισιτήριο;


Πρόκειται για μία παραλία παγκοσμίου κάλους, με τη φωτογραφία της να έχει αναπαραχθεί εκατομμύρια φορές σε καρτ ποστάλ και πλέον στο διαδίκτυο. Έξαλλου δεν είναι τυχαίο ότι πολλάκις έχει ψηφιστεί ως μία από τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο.
Ο λόγος, φυσικά, για την διάσημη παραλία του Μπάλου, ο οποίος όμως, όπως και πολλοί άλλοι ελληνικοί προορισμοί, πάσχει πλέον από μια μοντέρνα ασθένεια: αυτή του υπερτουρισμού (overtourism).
Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, η  Ένωση Ξενοδόχων των Χανίων απέστειλε, για άλλη μια φορά, προτάσεις στους δημάρχους Κισσάμου και Κανδάνου Σελίνου σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να καθιερωθεί αντίτιμο εισόδου στις παραλίες Μπάλου και Ελαφονησίου, το οποίο θα είναι 10 ευρώ.
Συγκεκριμένα, τεκμηριώνει την επιβολή αντιτίμου ισχυριζόμενη ότι: «Αυτές οι παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την  περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να  τις χαρούν ακόμα περισσότερο». Τα έσοδα που θα προκύψουν θα καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας και περιποίησης των συγκεκριμένων παραλιών.
Προτείνει, επίσης, την πλήρη απαγόρευση εισόδου σε τροχόσπιτα και σε ελεύθερη κατασκήνωση, καθώς και τα δύο δημιουργούν κινδύνους για τις περιοχές αυτές – δεν υπάρχει αναφορά για περιορισμό των δρομολογίων των τριών καραβιών που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί.
Όπως αναμενόταν, οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων και οργανώσεων, που πρεσβεύουν ότι σε μια δημόσια παραλία, όπως η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, δεν θα πρέπει να επιβληθεί εισιτήριο, πόσω μάλλον όταν αυτό είναι 10 ευρώ και ουσιαστικά πλήττει τον ντόπιο πληθυσμό, καθιστώντας αυτόματα τον Μπάλο και το Ελαφονήσι πόλο έλξης των επισκεπτών των πεντάστερων ξενοδοχείων της πόλης.
Μπορεί, τώρα, η καθιέρωση αντιτίμου για την πρόσβαση στην παραλία να είναι δικαιολογημένη, ωστόσο δικαιολογημένη είναι και η αντίδραση των ντόπιων, που θα αδυνατούν πλέον να την επισκεφθούν.
Το πρόβλημα του υπερτουρισμού είναι παγκόσμιο, με αρκετούς προορισμούς να έχουν ήδη λάβει μέτρα για την προστασία τους από τις ανεξέλεγκτες ορδές τουριστών (π.χ. επιβάλλουν πρόστιμα σε τουρίστες, καθιερώνουν την επιβολή τιμήματος, κλείνουν παραλίες κ.ά.). Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα.
Ο Μπάλος και το Ελαφονήσι είναι ήδη κορεσμένοι προορισμοί που κινδυνεύουν, αν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση. Και οι δύο προορισμοί δεν αντέχουν τόσο πολλούς τουρίστες. 
Και, για να είμαστε ειλικρινείς, τα 10 ευρώ μπορεί να είναι ένα σημαντικό ποσό για τη μέση οικογένεια των Χανίων (αλλά και τους τουρίστες με τα βραχιολάκια), μειώνοντας εντέλει τον αριθμό των επισκεπτών, ωστόσο δεν έχω δει κανέναν άλλο, ιδιαίτερα από όσους αντιδρούν σήμερα, να προκρίνει κάποια άλλη βιώσιμη λύση. Εκτός αν είναι ικανοποιημένοι με την τωρινή κατάσταση…

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia