Τι είναι το glamping


Πολλοί άκουσαν για πρώτη φορά για το glamping πριν από λίγες ημέρες, με τη θέσπιση, από το υπ. Τουρισμού, ειδικού σήματος για όσους προσφέρουν αυτό τον εναλλακτικό τύπο διακοπών. Τι είναι όμως το glamping και πότε εμφανίστηκε; 
glamping
Πρόκειται για σύντμηση των όρων glam (glamorous) και camping και αναφέρεται στην πολυτελή εκδοχή του παραδοσιακού κάμπινγκ, της οργανωμένης ή μη κατασκήνωσης στη φύση - ως όρος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Αγγλία το 2005 (το 2016 εντάχθηκε και στο αγγλικό λεξικό).
Ως τάση, το glamping απόκτησε στέρεες βάσεις την τελευταία δεκαετία, αν και οι ρίζες του εντοπίζονται ήδη από τις αρχές του 12ου αιώνα στη Μογγολία, με τις διάφορες φυλές να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σκηνές και καλύβες.
Αρκετά αργότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα, εύποροι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις ανέσεις και την πολυτέλεια των σπιτιών τους, κάνουν σαφάρι στην Αφρική διαμένοντας σε πολυτελείς σκηνές εξοπλισμένες με όλα τα κομφόρ.
Σήμερα, το glamping προσφέρεται σχεδόν παντού, από τις παραλίες του Κατάρ μέχρι την Κένυα, την Βολιβία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Ακόμα και στην Ελλάδα, η Booking διαφημίζει τους 10 καλύτερους προορισμούς για τέτοιου είδους διακοπές. Μπορεί να είναι μία «πολυτελής» τέντα, ένα τροχόσπιτο, μία περιποιημένη καλύβα ή κάποια κατασκευή σε στιλ θόλου.
Τι περιλαμβάνει όμως ο εξοπλισμός ενός τέτοιου καταλύματος, όπου οι τιμές διανυκτέρευσης μπορεί και να φθάσουν ακόμη και τα 2.000 ευρώ; Έπιπλα υψηλής αισθητικής, king-size κρεβάτι, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ψύξη, πάτωμα, μπανιέρα, κουζίνα, λινά σεντόνια, πανάκριβα φωτιστικά, πορσελάνινα σερβίτσια κ.ά.

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia