Προορισμοί σε απόγνωση. H Μαγιόρκα ''πνίγεται'' στους party tourists


Η Μαγιόρκα είναι το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, μιας αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας. Έχει μέγεθος 3.624,5 τ.χλμ. και πληθυσμό 868.000 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2017, με την πυκνότητα πληθυσμού να είναι 239,5 άτομα/km², περίπου διπλάσια της Ελλάδας.
Η Μαγιόρκα είναι επίσης το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί του συμπλέγματος και το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο νησί στην Ισπανία, μετά την Τενερίφη. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι γνωστές και για το πρώτο πακέτο «All Inclusive», το οποίο εμφανίστηκε το 1950 από τη γαλλική εταιρεία Club Med.
Το πρόβλημα στο πιο δημοφιλές νησιωτικό τουριστικό θέρετρο στην Ευρώπη δεν είναι άλλο από τον υπερτουρισμό. Στη Μαγιόρκα των 450.000 κλινών (εκ των οποίων οι 100.000 είναι παράνομες) το 2018, οπότε σημειώθηκε για μία ακόμα φορά ρεκόρ, καταγράφηκαν αφίξεις περίπου 12 εκατ τουριστών (από 6 εκατ. το 2008). Υπολογίστηκε ότι την καλοκαιρινή σεζόν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο 1.094 αεροπλάνα ενώ υπήρχαν μέρες που κατέφθαναν 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.
O κύριος όγκος των τουριστών, περίπου το 40%, είναι Γερμανοί, νεαροί συνήθως σε ηλικία, που έρχονται για να διασκεδάσουν χωρίς όρια (μια από τις πιο δημοφιλείς δράσεις τους είναι το balcooning, να πηδούν δηλαδή από το ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου σε άλλο). Η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών κλινών ήταν στο 80% ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των λιμενικών αρχών οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων έφθασαν τα 1.500.000.
Οι πρώτες και κύριες επιπτώσεις, που οδήγησαν σε μια σειρά από διαδηλώσεις των ντόπιων, οι οποίοι κήρυξαν το «καλοκαίρι δράσης» με διαμαρτυρίες κατά τουριστών στο αεροδρόμιο αλλά και σε ξενοδοχεία, αφορούσαν την «κόλαση» που βιώνουν καθημερινά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες (με τον πιο κεντρικό δρόμο να είναι αδιάβατο), την επιβάρυνση του περιβάλλοντος (με κύρια χαρακτηριστικά τις ελλείψεις σε νερό και τους ατελείωτους όγκους των σκουπιδιών) και την κερδοσκοπία στην αγορά των ακινήτων.
Τα κυβερνητικά ιδρύματα της Μαγιόρκα χρησιμοποίησαν διάφορες στρατηγικές για να αμβλύνουν το πρόβλημα. Μια από τις κύριες δράσεις  ήταν η καμπάνια «Better in Winter» με στόχο την «μετατόπιση» μέρους της κίνησης σε περιόδους με χαμηλή ζήτηση. Ένα ακόμη μέτρο περιορισμού ήταν η απαγόρευση της στάθμευσης σε περιοχές με υπερβολική συμφόρηση.
Την ίδια στιγμή, στο Palma Beach, σε μια έκταση 1,5 χιλιομέτρου, απαγορεύτηκε μεταξύ άλλων η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η πόλη στους κατοίκους τους αλλά και στους «νηφάλιους» τουρίστες.
Οσον αφορά την κερδοσκοπία στα ακίνητα, η πρόσφατη νομοθεσία της 31ης Ιουλίου 2017 έγινε πιο αυστηρή και με περισσότερες κυρώσεις στην αγορά και πώληση στέγης – εγκαινιάστηκε το bed brake, περιορισμός στην αύξηση των κλινών, καθώς και καταβολή προστίμου που φθάνει τις 40.000 ευρώ για όσους έχουν «μαύρα» δωμάτια. Επιπλέον η ισχύουσα νομοθεσία «τιμωρεί» τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb, καθώς απαγορεύει σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυκατοικίες να χρησιμοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ένα ακόμη μέτρο που υλοποιήθηκε, το 2016, και το οποίο βέβαια δεν χαροποίησε τους ξενοδόχους, ήταν η αύξηση του οικολογικού φόρου μέχρι και τα 4€ ημερησίως (ο φόρος ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση των ιστορικών μνημείων) – μάλιστα, την πρώτη χρονιά εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία 123 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται δε και η προοπτική να περιοριστεί η δράση των party boats, που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές υποσχόμενα απεριόριστη κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: Επιμελημένο άρθρο-εργασία για το μάθημα του Τουριστικού Μάρκετινγκ του Αποστολόπουλου Δημήτρη, φοιτητή της Le Monde 

Την επόμενη Κυριακή: Η Maya Bay, η παραλία του Ντι Κάπριο, σε κίνδυνο





Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia