Προορισμοί σε απόγνωση. Ο δράκος του Κομόντο γίνεται ακριβό αξιοθέατο


Ο υπερτουρισμός έχει πλήξει και το νησί του Κομόντο, στην Ινδονησία, που φημίζεται για τον ομώνυμο δράκο του, ένα δημοφιλές, όπως αποδείχθηκε, αξιοθέατο.
Πριν από λίγες ημέρες, οι τοπικές αρχές αναίρεσαν προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία το νησί θα έκλεινε για τους τουρίστες, για ένα χρόνο, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι δράκοι του Κομόντο και το φυσικό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το νησί θα φιλοξενεί κανονικά τουρίστες, αρκεί βέβαια αυτοί να πληρώσουν, με τη μορφή συνδρομής, 1.000 δολάρια – μέχρι πρόσφατα πλήρωναν μόλις 10 δολάρια για να εισέλθουν στο νησί, το οποίο πλέον θα επανατοποθετηθεί στην αγορά ως πριβέ προορισμός για όσους «έχουν βαθιές τσέπες».
Βασικά θα υπάρχουν δυο επίπεδα συνδρομών. Τα premium μέλη θα μπορούν να επισκέπτονται το νησί, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται άλλα νησιά στο εθνικό πάρκο Κομόντο, όπου επίσης διαβιούν 1.000 μεγάλες σαύρες, που μπορούν να φθάσουν μέχρι τα τρία μέτρα.
Το 2018, το νησί επισκέφθηκαν 176.000 τουρίστες, από 44.000 το 2008, με τον αυξημένο όγκο τουριστών να δημιουργεί φόβους ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία του δράκου, ο πληθυσμός των οποίων φθάνει τα 1.727 ζώα, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη (εξ ου κι η αναίρεση της απόφασης για το κλείσιμο του νησιού)..
Την ίδια στιγμή, θα επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων, ενώ αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού, με τους 2.000 κατοίκους να παραμένουν στις εστίες τους και με την επιβολή περιορισμών ώστε το χωριό να μην αναπτυχθεί άλλο.

Την άλλη Κυριακή: Μέτρα αντιμετώπισης του υπερτουρισμού

Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia