Πώς μία νεαρή κοπέλα έβαλε ένα χωριουδάκι της Νάξου στον τουριστικό χάρτη...


Πώς ένα μόνο άτομο, η 29χρονη Κατερίνα Ανδριέλου, έβαλε ένα ορεινό χωριουδάκι στη Νάξο με μόλις 30 κατοίκους, στον τουριστικό χάρτη;
Μολονότι σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Αθήνα, η Κατερίνα Ανδριέλου, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, στον Καλόξυλο της Νάξου, για να ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Η αγάπη της για το νησί και το φαγητό αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για να υλοποιήσει, μαζί με τον σύντροφό της Μανώλη Μπαρδάνη, μία πρωτότυπη ιδέα: την κατ’ οίκον διοργάνωση μαθημάτων ναξιακής κουζίνας, ώστε να μυήσει τους τουρίστες στις αυθεντικές γεύσεις του νησιού.
Όταν εκμυστηρεύτηκε την ιδέα στην μητέρα της, αυτή νόμιζε πως της κάνει πλάκα. Όμως κατάφερε να την πείσει και έτσι, πριν τέσσερα χρόνια, έστησαν το VIOMA. Χωρίς να σπουδάσει σεφ, με μοναδικό όπλο ορισμένα σεμινάρια ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, η Κατερίνα ξεκίνησε τα μαθήματα μαγειρικής στο σπίτι της.
Οι ενδιαφερόμενοι, στην πλειοψηφία τους λάτρεις της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, την βρίσκουν μέσα από τον ιστότοπο της εταιρείας (www.vioma.gr), όπου μπορούν να κάνουν κράτηση, μέσα από τις συνεργασίες της με γραφεία και ξενοδοχεία του νησιού, αλλά κυρίως μέσα από τη δύναμη του word of mouth (από στόμα σε στόμα), με τους «μαθητές» της να αποδεικνύονται οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της νεότευκτης επιχείρησης – αρκετοί δε από αυτούς, κατά την παραμονή τους στο νησί, έρχονται και ξανάρχονται προκειμένου να μάθουν και άλλες συνταγές, ενώ ουκ ολίγοι δηλώνουν ότι η εμπειρία αυτή αποτέλεσε το ερέθισμα για να αλλάξουν τον τρόπο διατροφής τους.
Όπως δήλωσε και η ίδια: «Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι πως όσοι μας επισκέπτονται μας στέλνουν φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Είναι εντυπωσιακό, δεν περιμέναμε πόση δύναμη μπορεί να έχει η διαφήμιση από στόμα σε στόμα. Αυτό μας χαροποιεί γιατί πάει να πει ότι πραγματικά πέρασαν καλά».
Μετά την κράτηση, η Κατερίνα έρχεται σε επαφή μαζί τους έτσι ώστε να προσωποποιήσει τη διαδικασία: να μάθει τις προτιμήσεις τους, αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο υλικό και κατόπιν να «στήσουν» ένα μενού, για να το μαγειρέψουν από κοινού. 
Τα γκρουπ είναι ολιγομελή, μέχρι 6-8 άτομα, ανάλογα με τη δραστηριότητα, με τους τουρίστες να φθάνουν στο μέχρι πρότινος «ξεχασμένο» χωριό από όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, με τη μερίδα του λέοντος να είναι από Αμερική.
Μερικά από τα φαγητά που μαγειρεύουν και γεύονται είναι κατσικάκι και αρνάκι λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός, παραδοσιακά γεμιστά, πίτες, καθώς και οι διάσημες τηγανιτές πατάτες Νάξου – όλα προερχόμενα από φρέσκα και τοπικά υλικά.
Μόνο πέρυσι, όπως μου εκμυστηρεύτηκε η Κατερίνα, 200 τουρίστες πέρασαν το κατώφλι του σπιτιού της, για να βιώσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία (τα μαθήματα διαρκούν 3-4 ώρες, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 60-90 ευρώ ανά άτομο), ενώ αναφορές για την ίδια έφθασε να κάνει, πέρα από αρκετά ελληνικά μέσα, ηλεκτρονικά και μη, μέχρι και το National Geographic Traveler. 
Σήμερα, η Κατερίνα Ανδριέλου έχει προσθέσει στην προϊοντική της γκάμα και γαστρονομικά-πολιτισμικά tour στο νησί, ενώ στα σχέδια είναι και η παροχή online συνταγών.


Νεότερη Παλαιότερη
Protopapadakis-biblia